Η εφημερίδα The Australian φιλοξενεί ανάλυση με τίτλο “Η ΕΕ αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση στους κόλπους της”. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών κατέληξε σε ασαφείς τροποποιήσεις των Συνθηκών, τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων μελών και τη συμφωνία για ιδιωτικές επενδύσεις υποστηρικτικές του μηχανισμού, χωρίς να προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί μία τέτοια κίνηση.
Πρόκειται για ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων μιας κρίσης στην ευρωζώνη και όχι των γενεσιουργών αιτιών της σε μια επίδειξη “πρωτοφανούς ανικανότητας ή απροθυμίας” των ηγετών, διαπιστώνει ο αναλυτής, καθώς το πολιτικό κόστος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος θα ήταν μεγάλο.
Επισημαίνεται όμως ότι αυτή η στάση δημιουργεί τις συνθήκες να καταστεί το ευρώ μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία την επόμενη χρονιά.
Πιο συγκεκριμένα, η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση χωρών όπως η Ελλάδα, η οποία διατηρεί “το θλιβερό ρεκόρ να ασχολείται διαρκώς, από τον καιρό τής απελευθέρωσής της το 1829, με την αναδιάρθρωση των χρεών της”, καθώς δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν άλλες μέθοδοι εξόδου από την οικονομική κρίση. Σημειώνεται λοιπόν ότι καμία λύση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, δημοφιλής ή συμφέρουσα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης με την παρούσα κρίση.
Είναι απαραίτητο, συμπεραίνει ο αναλυτής, να πάρουν όλοι απόφαση ότι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουν με τον δικό τους τρόπο τα χρέη τους εκτός ευρωζώνης. Και καταλήγει ότι τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης οδηγούν αναπόδραστα στην οικονομική καταστροφή και την κοινωνική αναταραχή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει την έξοδο τους από την ΟΝΕ.
Επίσης, στην ηλεκτρονική σελίδα του πρακτορείου AAP και με τίτλο “Ενδέχεται η Fitch να υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα” αναφέρεται η νέα απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη χαμηλότερη βαθμίδα από τον οίκο Fitch, θέτοντας σε καθεστώς επιτήρησης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα σε εγχώριο αλλά και ξένο νόμισμα.