Ήταν όντως μια καλή αρχή για τις αμερικανορωσικές σχέσεις; Και πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται τελικά οι θέσεις Πούτιν και Τραμπ; Το χθεσινό τετ-α-τετ στο Ελσίνκι έδωσε ορισμένες πρώτες απαντήσεις.
Η απάντηση στο ερώτημα εάν οι Πούτιν και Τραμπ έχουν τελικά πολλά κοινά δεν μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια, εκτίμησε ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Άντριου Ντένισον, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Διαπαιδαγώγησης και Επικοινωνίας Transatlantic Networks με έδρα το Κενιγκσβίντερ της Βόννης. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όπως είπε ο ειδικός μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Οι δυο τους τα πάνε καλά μεταξύ τους, αλλά οι χώρες τους και οι στρατηγικές που ακολουθούν, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους. Θα έλεγα ότι η σύγκρουση συμφερόντων είναι σήμερα μεγαλύτερη παρά ποτέ από τότε που τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Το ότι υπάρχει μια χημεία και οι δυο μπορούν και παρουσιάζουν τρόπον τινά ένα Reality Show κατά την κοινή συνέντευξη τύπου πρέπει να αξιολογηθεί στα συμφραζόμενα της θεμελιώδους σύγκρουσης συμφερόντων που υπάρχει σήμερα, και εξαιτίας της απροκάλυπτης ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές».
Τι απέφερε όμως τελικά η χθεσινή πολυαναμενόμενη συνάντηση των δυο ηγετών στο Ελσίνκι; Όπως εκτίμησε ο ανταποκριτής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης στη Μόσχα Ούντο Λιμπλίσκις, ο ρώσος πρόεδρος μπορεί δικαίως να θριαμβολογεί: «Ο Πούτιν δεν χρειαζόταν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπως ανέφεραν συνεχώς στο προοίμιο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, και μόνον το γεγονός ότι ο Πούτιν συναντά τον Τραμπ επί ίσοις όροις στο Ελσίνκι, συνιστά μεγάλο θρίαμβο. Παρότι είχε δεχθεί επανειλημμένως επιθέσεις λόγω της Κριμαίας και της ανάμειξης στον συριακό εμφύλιο, ο ρώσος πρόεδρος προβλήθηκε στο Ελσίνκι ως ένας παγκόσμιος παίκτης που λύνει προβλήματα. Το κερασάκι στο τέλος ήταν ότι η διάψευσή του για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές […] κρίθηκε αξιόπιστη από τον Τραμπ. Αυτό συνιστά τεράστιο θρίαμβο. Καλύτερα δε γινόταν».
Αυτή ακριβώς η επιβεβαίωση από τον Τραμπ που άφησε να εννοηθεί πως δεν έχει λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς αλλά και τους ίδιους τους Ρεπουμπλικάνους να εξαπολύουν από χθες μαζικά πυρά κατά του προέδρου τους. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, ο Τραμπ επιχείρησε να ανασκευάσει τονίζοντας μέσω twitter ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του. Τελικά τι κέρδισε όμως ο αμερικανός πρόεδρος από τη χθεσινή συνάντηση; Η εκτίμηση του ανταποκριτή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης στην Ουάσιγκτον Στέφαν Νίμαν:
«Δεν πήρε σχεδόν τίποτα. Δεν υπήρξε καμία δεσμευτική συμφωνία, καμία δέσμευση εκ μέρους του Πούτιν. Το μόνο κυριολεκτικά χειροπιαστό που φέρνει στην Ουάσιγκτον είναι η μπάλα του Μουντιάλ που του χάρισε ο Πούτιν […]. Στο εσωτερικό ο Τραμπ δέχεται δριμεία κριτική για τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου, το γεγονός ότι δεν στήριξε με μεγαλύτερο σθένος τις μυστικές του υπηρεσίες αλλά και το ότι απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια σε ερώτηση αμερικανού συναδέλφου εάν εμπιστεύεται περισσότερο το FBΙ ή τον Πούτιν. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Δημοκρατικούς αλλά και σε γνωστούς Ρεπουμπλικάνους που το θεωρούν ντροπή και αντιπατριωτικό».