“Κόκκινος συναγερμός” έχει σημάνει στην Ευρώπη τις τελευταίςε μέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να “σπάσει” ρεκόρ τα επόμενα 24ωρα ειδικά στην Ιβηρική χερσόνησο.
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία αν και οι παραθεριστές αναμένουν συνήθως θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου αυτή την περίοδο, δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να πλησιάσει τους 50! Το Σάββατο θα είναι η θερμότερη ημέρα της εβδομάδας ενώ δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να ανέβει και πάνω από 48 βαθμούς Κελσίου που είναι το ρεκόρ που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου 1977.
“Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ”, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά “25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ”.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το BBC “η Ευρώπη μαστίζεται από καύσωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες να είναι δυσοίωνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα καταγραφούν”. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία συνεπικουρούμενη από μια θερμή μάζα αέρα από την Αφρική.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένα τμήματα των δύο αυτών χωρών και θεωρείται πιθανό να καταρριφθεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ 41 ετών. Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι “ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια”. Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm έχει ήδη εκδώσει “κόκκινη προειδοποίηση” (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για “κατάσταση συναγερμού” αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές, περιόρισε την πρόσβαση στα δάση και εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μετά τις τραγικές πυρκαγιές πέρυσι που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους και που σημειώθηκαν στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο ακολουθούν εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα ανά την Ευρώπη. Πέραν από την Ελλάδα και η Σουηδία αντιμετώπισε δεκάδες πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία, κάποια σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Αρκτικός Κύκλος. Αλλά και η Γαλλία “βράζει” εδώ και αρκετό διάστημα και μέχρι το Σαββατοκύριακο που αναμένονται “σαραντάρια” τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα για τα μέσα προστασίας από τη θερμοπληξία και την αφυδάτωση υπό το φόβο μιας επανάληψης του φονικού καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε στοιχίσει τις ζωές 14.800 ανθρώπων.
Στη Γερμανία ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους 39,2 στην πόλη Μπέρνμπουργκ στα ανατολικά, και μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου.Σσε δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τον Ρήνο και τον Έλβα, τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία κι οι Αρχές στο Αμβούργο διέταξαν να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου. Τέλος, στην Πολωνία οι Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.