Αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η αεροπορία της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο στη Χοντάιντα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους, δήλωσε εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών Χούθι.
Η πρώτη επιδρομή έπληξε ψαραγορά δίπλα στο δημόσιο νοσοκομείο Αλ Θάουρα, δήλωσε η πηγή αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λίγο αργότερα μια δεύτερη επιδρομή έπληξε την πύλη του νοσοκομείου την ώρα που τραυματιοφορείς και πολίτες μετέφεραν στα επείγοντα περιστατικά ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί στο πρώτο πλήγμα, δήλωσε ο Γιούσεφ αλ Χάντρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των Χούθι, στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Τουλάχιστον 101 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις δύο αεροπορικές επιδρομές, πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο περί ενός «εγκλήματος πολέμου».
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μαχητές των Χούθι έκλεισαν όλους τους δρόμους προς το νοσοκομείο, ενώ αεροσκάφη της συμμαχίας συνέχιζαν να πετούν στην περιοχή μετά τις επιδρομές.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι στέλνει κατεπειγόντως ιατρικά υλικά στο νοσοκομείο Αλ Θάουρα, για να προσφερθούν φροντίδες σε 50 ανθρώπους που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τις επιδρομές.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχουν οι αντάρτες, είχε κάνει λόγο για 40 νεκρούς.
«Ήταν πολύ οδυνηρό το θέαμα, ανθρώπινα μέλη διασκορπίστηκαν παντού γύρω από την πύλη του νοσοκομείου», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η πόλη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, ελέγχεται από τους Χούθι κι έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα στο κρισιμότερο θέατρο επιχειρήσεων του πολέμου. Στρατεύματα που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, με την υποστήριξη δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων –των δύο κυριότερων πυλώνων της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ– εξαπέλυσαν μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να ανακαταλάβουν τη Χοντάιντα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, τον Ιούνιο.
Στην πόλη αυτή βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, καθώς μέσω αυτού εισάγεται το 80% των αγαθών και της βοήθειας που παραδίδονται στην Υεμένη. Το Ριάντ κατηγορεί τους Χούθι και το Ιράν ότι χρησιμοποιούν το λιμάνι για να ανεφοδιάζονται οι αντάρτες με όπλα, κάτι που οι σιίτες αντάρτες και η Τεχεράνη αρνούνται.
Αρνούνται τη διεξαγωγή επιχειρήσεων
Πάντως, εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη διέψευσε ότι η αεροπορία της συμμαχίας διεξήγαγε βομβαρδισμούς στη Χοντάιντα την Πέμπτη και κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι για τις εκρήξεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αμάχους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους.
«Η συμμαχία ακολουθεί μια αυστηρή και διαφανή προσέγγιση η οποία βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ερευνούμε κάθε καταγγελία και εάν υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν με διαφανή τρόπο», τόνισε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
«Η συμμαχία δεν διεξήγαγε επιχειρήσεις στη Χοντάιντα σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη)», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο το 2015 και επέρριψε την ευθύνη «στους παραστρατιωτικούς Χούθι για τους θανάτους αμάχων στη Χοντάιντα».
Ο ΟΗΕ καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη για συνομιλίες στη Γενεύη
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη στην Υεμένη να διεξαγάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την 6η Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ανήγγειλε την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του για τον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς έκρινε απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι «εφικτό» να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Παράλληλα, προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να υποστηρίξουν τη νέα ειρηνευτική προσπάθεια.
«Αυτές οι συνομιλίες θα προσφέρουν, μεταξύ άλλων, στους διάφορους παράγοντες την ευκαιρία να συζητήσουν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων τη λήψη μέτρων ικανών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και συγκεκριμένα σχέδια για να προχωρήσει η διαδικασία», είπε ο Γκρίφιθς.
Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είχαν επικεντρωθεί το 2016 στην αποχώρηση των σιιτών ανταρτών Χούθι από πολλές πόλεις στρατηγικής συμμαχίας και σε μια συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της.
Ο Γκρίφιθς, ο οποίος ανέλαβε την περασμένη χρονιά να ηγηθεί των προσπαθειών του ΟΗΕ για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Υεμένη, δήλωσε επίσης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι συνεχίζει ακόμη την προσπάθεια να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για να αποφευχθεί μια γενικευμένη αναμέτρηση στην πόλη Χοντάιντα, από το λιμάνι της οποίας διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων που εισάγει η χώρα αλλά και της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία ότι η κατάσταση στη Χοντάιντα ενδέχεται να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην πόλη.
Από την επέμβαση στον πόλεμο στην Υεμένη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, τον Μάρτιο του 2015, ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», με τουλάχιστον 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα λιμού.
«Ο πόλεμος στην Υεμένη πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάθε μέρα χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα συναντήθηκε χωριστά με τον πρόεδρο της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι και των ηγέτη των σιιτών Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι.
Ο πόλεμος θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα παιδιά
Την Πέμπτη, οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν πως χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν την πόλη Χοντάιντα της Υεμένης καθημερινά και διατρέχουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν ή να προσβληθούν από ασθένειες, ενώ σημειώνονταν νέες αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, στην οποία βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας και η οποία έχει μετατραπεί στο σημαντικότερο θέατρο του πολέμου.
Περίπου 6.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Χοντάιντα κάθε μέρα, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι παιδιά, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Κατά την ίδια ΜΚΟ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη, αφότου άρχισε η έφοδος των στρατευμάτων που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με την υποστήριξη δυνάμεων της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία τον Ιούνιο, ανέρχεται σε 330.000 και πλέον.
«Με την οικονομία διαλυμένη και τις υποδομές υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης κατεστραμμένες σε όλη τη χώρα, οι συνθήκες ευνοούν τώρα τη διάδοση ασθενειών και την εξάπλωση του λιμού», προειδοποίησε η οργάνωση Σώστε τα Παιδιά σε ανακοίνωσή της.
«Οι οργανώσεις αρωγής κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουν οι άνθρωποι ζωντανοί αλλά σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας απλώς κολλάνε έναν επίδεσμο πάνω σε μια χαίνουσα πληγή», υπογράμμισε η ΜΚΟ.
Η Χοντάιντα είναι το σημαντικότερο λιμάνι της φτωχής αραβικής χώρας, όπου 8,4 εκατομμύρια άμαχοι πιστεύεται πως βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Μέσω αυτού εισάγεται στην Υεμένη το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων και της βοήθειας που χρειάζονται οι άμαχοι.
Σύμφωνα με την οργάνωση Σώστε τα Παιδιά, οι περιοχές γύρω από τη Χοντάιντα αδυνατούν να διαχειριστούν τον τεράστιο αριθμό των εκτοπισμένων που έφυγαν για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, με πολλούς να δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα, νερό, ή φάρμακα.
Μια εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Χοντάιντα θα έχουν «καταστροφικές» συνέπειες, διότι εκμηδένισαν τις δυνατότητες να προσφέρεται καθαρό νερό και κυρίως αποχέτευση στην πόλη.
«Οι επιθέσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν στην έξαρση των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού και να πλήξουν ειδικά τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αρρώστιες όπως είναι η χολέρα, ή το (να υποστούν) διάρροια», τόνισε η εκπρόσωπος της UNICEF, η Τζουλιέτ Τούμα, μιλώντας τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation από το Αμάν της Ιορδανίας.
«Διεξάγεται πόλεμος εναντίον των παιδιών στην Υεμένη — πολύ λίγα μέρη είναι ασφαλή για ένα παιδί στην Υεμένη», συμπλήρωσε.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εξάλλου ότι ο κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες αυξάνεται όλο και περισσότερο στην Υεμένη, όπου ήδη καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο.
Κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 90.000 γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν στη Χοντάιντα μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.