Toν διπλασιασμό των γαιών προς επίδοξους γεωργούς αποφάσισε η κυβέρνηση της Κούβας προσπαθώντας έτσι να αυξήσει το στάσιμο αγροτικό προϊόν.
Στην Κούβα, το κράτος κατέχει το 80% της γης, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου το δανείζει σε γεωργούς και συνεταιρισμούς.
Το υπόλοιπο ανήκει στην ιδιοκτησία περίπου 400.000 οικογενειακές ιδιοκτησίες.
Όπως αναφέρει η Granma, η εφημερίδα του κομουνιστικού κόμματος, τα μέτρα στοχεύουν στην εξεύρεση λύσεων ώστε να αρθούν τα εμπόδια που κρατούν χαμηλά την αγροτική παραγωγή.
Τις πρώτες προσπάθειες εισαγωγής κάποιων μηχανισμών αγοράς στην αγροτική καλλιέργεια είχε επιχειρήσει προ δεκαετίας ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να στερεύουν, η Κούβα εισάγει το 60% των προϊόντων που καταναλώνει, κάτι που τις κοστίζει 2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, κυρίως για αγορές; δημητριακών, ρυζιού, καλαμποκιού, σόγιας και φασολιών αλλά και άλλων προϊόντων όπως γάλα σε σκόνη και πουλερικά.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι πρωτάρηδες αγρότες θα μπορούν να υπενοικιάζουν έως 66 στρέμματα γης έναντι 33 στρεμμάτων σήμερα.
Το χρονικό εύρος των ενοικιάσεων θα επεκταθεί δε από τα 10 χρόνια που ισχύει σήμερα στα είκοσι με προοπτική ανανέωσης.
Οι νέοι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να κτίζουν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις σε ποσοστό κάλυψης έως και 3% επί της ενοικιασθείσης γης (έναντι ενός τοις εκατό που ισχύει σήμερα).
Τα νέα μέτρα συνιστούν μία ακόμη απόπειρα φιλελευθεροποίησης της αγροτικής παραγωγής καθότι έως σήμερα το κουβανέζικο συνήθιζε να επιρρίπτει τις ευθύνες για την αναιμική παραγωγή στον κακό καιρό, στην έλλειψη εργατικών χεριών και στα παρωχημένα μέσα παραγωγής .