Ο Μπόρις Γέλτσιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον τον Σεπτέμβριο του 1999 , του ανέφερε τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει ως διάδοχο του τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα στενογραφημένα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Μπίλ Κλίντον.
Από τα πρακτικά αυτά συμπεραίνεται ότι η συνομιλία μεταξύ Γέλτσιν και Κλίντον πραγματοποιήθηκε περίπου έναν μήνα μετά τις 9 Αυγούστου, όταν ο Γέλτσιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως διάδοχο του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Γέλτσιν ανέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι σύντομα θα γνωρίσει τον Πούτιν και σε σχέση με αυτό του ανάλυσε ποιος είναι ο διάδοχος του.
«Μου πήρε πολύ χρόνο για να σκεφθώ ποιος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας το 2000» είχε δηλώσει ο τότε Ρώσος πρόεδρος στον συνομιλητή του και είχε προσθέσει: «Σε τελική ανάλυση τον συνάντησα (τον Πούτιν-σ.σ), μελέτησα το βιογραφικό του, τα ενδιαφέροντα του, τον κύκλο του και τα λοιπά. Κατέληξα στο ότι είναι ένας άνθρωπος με θέληση, ο οποίος είναι ενήμερος για καθετί που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του. Δίνει επίσης μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες και είναι ισχυρός και πολύ επικοινωνιακός. Μπορεί εύκολα να δημιουργήσει καλές σχέσεις και επαφές με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δείτε ότι είναι ένας εταίρος με υψηλή κατάρτιση».
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε μάλιστα τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει στη γραμμή της Δημοκρατίας. «Θα συνεχίσει τη γραμμή του Γέλτσιν στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη της οικονομίας και θα διευρύνει τις επαφές της Ρωσίας. Διαθέτει ενέργεια και μυαλό για να πετύχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιέλτσιν.
Στην ίδια τηλεφωνική συνομιλία ο Γέλτσιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα του Πούτιν θα υποστηριχθεί στις εκλογές του 2000. Στις 9 Αυγούστου του 1999 ο Μπόρις Γέλτσιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανήγγειλε ότι αποφάσισε να οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση του Σεργκέι Στεπάσιν ζητώντας από την Κρατική Δούμα να εγκρίνει ως πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα ο Μπορίς Γέλτσιν επισήμανε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι βλέπει ως διάδοχο του τον Πούτιν και πιστεύει ότι ο Πούτιν θα καταφέρει «να συσπειρώσει την κοινωνία».
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Η Αμερικανική Βιβλιοθήκη Μπίλ Κλίντον δεν ήρθε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο για την δημοσίευση των συνομιλιών του Αμερικανού πρώην προέδρου με τον πρώτο πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν οι οποίες αφορούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
«Όχι, δεν είχαν συμφωνήσει , δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις» δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι υπάρχει μια πρακτική άρσης του απόρρητου χαρακτήρα παρόμοιων συνομιλιών. «Δεν υπόκεινται πάντα στην άρση του απορρήτου, (οι συνομιλίες αυτές-σ.σ), κατά κανόνα , φυσικά , δεν αίρεται ο χαρακτήρας του απορρήτου εγγράφων τα οποία αφορούν εν ενεργεία πολιτικούς. Αυτή είναι μια διεθνής πρακτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου