Η Ισπανία υποδέχτηκε 9,98 εκατομμύρια τουρίστες τον Ιούλιο, ποσοστό που σηματοδοτεί μια πτώση 4,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) τη Δευτέρα.
Ήταν η πιο σημαντική πτώση από τον Απρίλιο του 2010, με αποτέλεσμα κατά το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου συνολικά η αύξηση των αφίξεων να περιορισθεί μόλις στο 0,3%. Γεγονός που σηματοδοτεί μια πτώση και στις τουριστικές δαπάνες, οι οποίες τον Ιούλιο ανήλθαν σε 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά περίπου 0,9% σε ετήσια βάση.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες, με το άνοιγμα της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας, στρέφουν την πλάτη τους στην ακριβή Ισπανία. Ο αριθμός των τουριστών στην Τουρκία κατά το 7μηνο Ιανουάριου-Ιουλίου αυξήθηκε κατά 25% ενώ στην Τυνησία το α’ 6μηνο ο τουρισμός σημείωσε άνοδο 40%.
Οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ είχαν προειδοποιήσει, από την αρχή της χρονιάς τους Ισπανούς ότι λόγω της αύξησης του τουριστικού φόρου και των τιμών στα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας αρκετοί πελάτες τους θα στραφούν σε φθηνότερους προορισμούς.
H εξέλιξη αυτή φαίνεται να στρέφει την Iσπανία προς την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Τα ισπανικά ξενοδοχεία,
από την άλλη, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση τιμών μέσα στο καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τους επισκέπτες. Το αποτέλεσμα του Ιουλίου ωστόσο δείχνει ότι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις απώλειες.
Σύμφωνα με γνώστες των δεδομένων της τουριστικής βιομηχανίας, το ισπανικό παράδειγμα θα πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες παράγοντες και επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς πιθανότατα το φαινόμενο αυτό θα το δούμε και στην Ελλάδα από την επόμενη χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη πενταετία ο ισπανικός τουρισμός κατέγραψε συνεχή ρεκόρ και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε ορισμένες χρονιές. Ο τουρισμός εισφέρει το 11% στο ΑΕΠ της Ισπανίας με τον αριθμό τουριστών πέρυσι να φτάνει τα 82 εκατ. καθιστώντας τη χώρα το δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό μετά τη Γαλλία.