«Όνειδος» χαρακτήρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, το πράσινο φως, που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μεταρρύθμιση του ευαίσθητου ζητήματος των πνευματικών δικαιωμάτων. Ισχυρίζεται ότι πρόκειται για προσπάθεια λογοκρισίας. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήγαγε τη λογοκρισία στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες του Διαδικτύου. Μπαίνουμε και επισήμως στο σενάριο του Μεγάλου Αδελφού του Όργουελ» έγραψε ο Ντι Μάιο στη σελίδα του στο Facebook. «Με δικαιολογία τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποιεί την προληπτική λογοκρισία» υποστήριξε.
Υπενθυμίζεται ότι στο Στρασβούργο οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα τη μεταρρύθμιση, που έχει ως στόχο να υποχρεωθούν οι κολοσσοί του Διαδικτύου (Google, YouTube κ.α.) να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη. Δημιουργείται επίσης ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα», που επιτρέπει στις εφημερίδες ή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους αναπαράγεται στο Διαδίκτυο.
Ο Ντι Μάιο χαρακτήρισε «τρελή» την εισαγωγή του συγγενικού δικαιώματος, σημειώνοντας ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο μηχανισμός προληπτικού φιλτραρίσματος του περιεχομένου που αναρτούν οι χρήστες» (το άρθρο 13 της μεταρρύθμισης) από τις πλατφόρμες, εφόσον το περιεχόμενο αυτό καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.
«Για μένα, είναι απαράδεκτο. Το Διαδίκτυο πρέπει να παραμείνει ελεύθερο και ανεξάρτητο» συνέχισε ο Ντι Μάιο, προειδοποιώντας ότι θα δοθεί μάχη στο Συμβούλιο προκειμένου να μην περάσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα χαρώ πολύ να δω μετά τις Eυρωεκλογές μια εντελώς ανανεωμένη κοινοτική ηγεσία που ούτε καν θα της περνάει από το μυαλό να εισάγει παρόμοια σκουπίδια» κατέληξε.
Σε μία πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να λάβει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Ντι Μάιο. «Το να απειλείς τον μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες είναι έργο των δημοκρατικά αναλφάβητων» σχολίασε.