Στις κάλπες καλούνται στα μέσα Οκτωβρίου οι πολίτες της Βαυαρίας για να εκλέξουν το νέο τοπικό τους κοινοβούλιο και κατ’ επέκταση τη νέα κυβέρνηση του κρατιδίου.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, το ενδιαφέρον των περιφερειακών αυτών εκλογών δεν έγκειται μόνον στις ιδιαιτερότητες του πλουσιότερου γερμανικού κρατιδίου, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κυβερνάται σχεδόν αδιάλειπτα από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) οι οποίοι και πολιτεύονται μόνον στη Βαυαρία. Λόγω της ραγδαίας ανόδου των εθνολαϊκιστών (AfD) και του ορατού κινδύνου να απολέσουν οι συντηρητικοί την απόλυτη πλειοψηφία, οι εκλογές αυτές αποκτούν ξεχωριστή βαρύτητα και δεν αποκλείεται να έχουν συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την CSU να υπερασπιστεί την αυτοδυναμία της. Στην τελευταία σφυγμομέτρηση της βαυαρικής ραδιοφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, έναν μήνα πριν τις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα συγκεντρώνει μόλις 35%, που στην περίπτωσή του μεταφράζεται σε ιστορική πανωλεθρία. Σταθερά δεύτερη δύναμη εμφανίζονται οι Πράσινοι (Grüne) που λαμβάνουν 17% στην πρόθεση ψήφου ενώ μάχη για την τρίτη θέση φέρονται να δίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το ακροδεξιό AfD και το λεγόμενο κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wähler) που συγκεντρώνουν έκαστο 11%. Αριστερά (Linke) και Φιλελεύθεροι (FDP) κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Όλα θα κριθούν από τους αναποφάσιστους που σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση βρίσκονται στο 45%.
Ο βασικός υποψήφιος της CSU και νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ αποδίδει τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του κόμματός του στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής τον προεκλογικό αγώνα μονοπωλούν θέματα ομοσπονδιακής πολιτικής και όχι αμιγώς περιφερειακά ζητήματα. «Όλα αυτά που συζητούνται στην παρούσα φάση έχουν ελάχιστη σχέση με τη Βαυαρία», εκτίμησε πρόσφατα, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ενδοκυβερνητικές έριδες των τελευταίων μηνών για το προσφυγικό, με τις οποίες ξεκίνησε και η δημοσκοπική καθίζηση του κόμματός του. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι τη σχετική συζήτηση είχε πυροδοτήσει ο πρόεδρος της CSU και νυν ομοσπονδιακός υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Χριστιανοκοινωνιστές σε αυτές τις εκλογές απορρέει από τους εθνολαϊκιστές. Ήδη στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν καταφέρει να κερδίσουν εκλογικές περιφέρειες της Βαυαρίας που μέχρι πρότινος ήταν προπύργια της CSU.
Έσση και Βαυαρία είναι τα δυο τελευταία γερμανικά κρατίδια όπου δεν εκπροσωπείται ακόμη το AfD. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τα βασικά όπλα στην προεκλογική φαρέτρα των ακροδεξιών στην Βαυαρία σχετίζονται με τους πρόσφυγες και την πολιτική ασύλου. Στο προεκλογικό τους πρόγραμμα κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για «απαλλαγμένα από το Iσλάμ σχολεία» και ελεύθερη οπλοκατοχή.
Μεγάλος κερδισμένος των επικείμενων βαυαρικών εκλογών θεωρούνται ήδη οι Πράσινοι που για πρώτη φορά αναμένεται να συγκεντρώσουν διψήφιο ποσοστό ψήφων. Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και οι Χριστιανοκοινωνιστές χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους για να σχηματίσουν κυβέρνηση και οι Πράσινοι είναι μάλλον οι επικρατέστεροι υποψήφιοι.
Αυτό που σίγουρα μπορεί να αποκλειστεί είναι μια συγκυβέρνηση των συντηρητικών με τους εθνολαϊκιστές. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολες και χρονοβόρες.