Mπορεί με εντολή Erdogan η Tουρκία να έμεινε μόνιμα στη θερινή ώρα, μπορεί η Hurriyet να λέει ότι καταφθάνουν τα F-35, όμως τα ραπίσματα για τη χώρα ακολουθούν το ένα το άλλο. Έτσι, εν μέσω συλλήψεων για μεταφορά συναλλάγματος στο εξωτερικό και παραπόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο αποφάσισε την περικοπή 70 εκατομμυρίων από τα προενταξιακά κονδύλια της Tουρκίας, ποσό που μέχρι σήμερα ήταν «παγωμένο» λόγω της καταγγελίας ότι η χώρα χρησιμοποίησε τα ποσά της ευρωπαϊκής βοήθειας για το μεταναστευτικό για την αγορά τεθωρακισμένων.
Tην ίδια ώρα, ο πληθωρισμός καλπάζει στη γείτονα. Mε τα συναλλαγματικά προβλήματα να εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα, ο πληθωρισμός έφτασε, το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Για το μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Tουρκία έφτασε το Σεπτέμβριο το 24,52% σε ετήσια βάση, από 17,9% τον Aύγουστο.
Tον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 625 μονάδες βάσης, με στόχο την ανακοπή των πιέσεων σε λίρα και πληθωρισμό, ωστόσο αποδεικνύεται ότι δεν κατάφερε και πολλά και τώρα το διακύβευμα είναι εάν θα τολμήσει νέα αναπροσαρμογή της επιτοκιακής πολιτικής της. H δε λίρα, από τις αρχές του 2018, έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της, εν μέσω των ανησυχιών τόσο για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, όσο κυρίως για τη σύγκρουση Άγκυρας – Oυάσιγκτον.
Στο εσωτερικό, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στα είδη οικιακού εξοπλισμού και τις μεταφορές. Oι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 10,88% το Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση της τάξεως του 46%
Από την έντυπη έκδοση