Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέκρινε σήμερα έντονα το νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που υιοθετήθηκε χθες από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, σημειώνοντας ότι συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου.
“Φοβάμαι ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία, αν χρησιμοποιηθεί άσχημα, θα μπορούσε να αναγκάσει σε σιωπή τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης και το δημόσιο διάλογο στη χώρα”, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Ο νόμος αυτός παραβιάζει τις προδιαγραφές του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό του Τύπου, προσθέτει η ίδια.
Ο νέος νόμος, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ουγγαρία θα αναλάβει και την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών δικτύων, όπως και του Τύπου και του Ίντερνετ. Το σύνολό τους τίθεται υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου των Μέσων Ενημέρωσης (MT), του οποίου τα πέντε μέλη ανήκουν στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, το Fidesz, του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Το συμβούλιο θα μπορεί να αποφασίζει για την επιβολή σοβαρών προστίμων στα μέσα ενημέρωσης, τα προϊόντα των οποίων “δεν είναι πολιτικά εξισορροπημένα” ή “προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, σύμφωνα με το κείμενο.
“Μια τέτοια συγκέντρωση εξουσιών στις ρυθμιστικές αρχές είναι άνευ προηγουμένου στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και ζημιώνει την ελευθερία”, κατέληξε η Μιγιάτοβιτς.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραμένει προσηλωμένη στην ελευθερία του Τύπου και στον πλουραλισμό, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά το νέο νόμο για τα μμε που υιοθετήθηκε στην Ουγγαρία.
“Η Επιτροπή προσδίδει μια πολύ σημαντική αξία στην ελευθερία του Τύπου και στον πλουραλισμό των μμε και παρακολουθούμε αυτήν την υπόθεση από κοντά”, δήλωσε ο Αλεχάνδρο Ουλθουρούν ντε Ασάνθα ι Μουνιόθ.
“Θα αξιολογήσουμε αν γίνεται σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία και αν αρμόζει μια αντίδραση ή όχι”, σημείωσε.
Ωστόσο, η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα το νέο νόμο της Ουγγαρίας για τα μμε και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ να αξιώσουν την απόσυρσή του.
“Ο νόμος για τα μμε που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει μια κηδεμονία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή για μια χώρα μέλος της ΕΕ. Ο νέος αυτός νόμος, που είναι σαφώς κατασταλτικός, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την ευρωπαϊκή συνθήκη, τη Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο συμπροεδρεύων της Ομάδας των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.
Προειδοποίηση προς την Ουγγαρία για το νέο νόμο για τα ΜΜΕ εξέδωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστόφ Στέεγκμανς, δήλωσε ότι η καγκελάριος συμβουλεύει την Ουγγαρία να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας του νόμου.
“Ως προεδρεύουσα της ΕΕ, η Ουγγαρία φυσικά έχει μια ειδική ευθύνη για την εικόνα της ΕΕ ως σύνολο”, δήλωσε ο Στέεγκμανς αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1η Ιανουαρίου.
Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις αξίες της ΕΕ, σημείωσε.