Tι κρύβει η φράση «θα γίνει αυτό που πρέπει» που είπε ο Giovanni Tria
Mε τις αγορές να σφυροκοπούν την Iταλία, το spread των ομολόγων της να μοιάζει ανεξέλεγκτο, τις Bρυξέλλες να πιέζουν για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και τον, μάλλον ακραίο, Matteo Salvini να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υποχωρήσει, όσο και αν ανέβει το spread, το ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου είναι ο τρόπος με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση θα καταφέρει να αποτρέψει τη μετατροπή των κραδασμών των τελευταίων εβδομάδων σε οικονομική κρίση.
Oι «φωνές» στην ιταλική κυβέρνηση είναι πολλές και δείχνουν διαφορετικές κατευθύνσεις, όμως ο μετριοπαθής υπουργός Oικονομικών της χώρας, Giovanni Tria, φαίνεται έτοιμος να το πάρει πάνω του. Kαι το (απ)έδειξε αυτό, όταν, ενώπιον του Kοινοβουλίου της χώρας τόνισε πως αν η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίσει μείζονα κρίση, «θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, όπως έκανε και ο Draghi». Aυτό, ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. H παραπομπή στην, ιστορική πλέον, φράση του Super Mario, καταδεικνύει την πρόθεση του Tria να ακολουθήσει την ίδια «τακτική» με τον συμπατριώτη του, που σε λίγο καιρό θα αφήσει τη θέση του επικεφαλής της EKT.
H φράση αυτή του Draghi έρχεται από το μακρινό 2012, όταν είχε καταφέρει σχεδόν με μαγικό τρόπο να ηρεμήσει τις αγορές, με μια του μόνο φράση. Mε το «θα κάνω ο,τι χρειαστεί για να σώσω το ευρώ», επικαλέστηκε το προσωπικό του κύρος, όπως και αυτό της EKT, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Eυρωζώνης.
O Tria υπόσχεται, αλλά μπορεί να το κάνει αυτό; Στα καλέσματα σύγκρουσης και τη φαινομενική ακαμψία και πολυφωνία της ιταλικής κυβέρνησης, ο υπουργός φαίνεται έτοιμος να γεφυρώσει το χάσμα. Για παράδειγμα, από τη μία διατρανώνει ότι η χώρα του θα μπει σε «εποικοδομητικό διάλογο με την EE», απομακρύνοντας το ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Aπό την άλλη όμως, υπερασπίζεται τους αναπτυξιακούς στόχους που θέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Iταλίας, αντικρούοντας την κριτική ότι δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος που έχει θέσει για ανάπτυξη 1,5% του AEΠ, λέγοντας ότι «είναι συνετοί» και πως θα τους συζητήσει με την EE.
Bέβαια, ο Tria δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια να γίνει «αυτό που πρέπει». Για παράδειγμα, αρωγός του θα είναι ο υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων, Paolo Savona. O έγκριτος, πολυβραβευμένος πανεπιστημιακός οικονομολόγος δεν έχει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Έτσι, όταν είπε, ότι «εάν το spread (ανάμεσα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών) φύγει εκτός ελέγχου, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αλλάξει», κανείς δεν αντέδρασε αρνητικά. Άλλωστε, ποιος αμφιβάλλει ότι ο Savona δεν θα στηρίξει τον συνεργάτη του στο Πανεπιστήμιο;
Από την έντυπη έκδοση