Την ώρα που η λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση των 5 Αστέρων και της Λέγκας τηρεί σκληρή στάση, ο ιταλός πρόεδρος Σ. Ματαρέλα παρενέβη ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τζ. Κόντε εποικοδομητικό διάλογο με τις Βρυξέλλες.
Στην Ιταλία συνεχίζεται η συζήτηση και η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό. Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε αυτήν προστίθεται τώρα και η προειδοποίηση του διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας, Iνιάτσιο Βίσκο.
«Η συνεχής αύξηση στην απόδοση των κρατικών ομολόγων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. «Διότι με τον τρόπο αυτό», πρόσθεσε, «μειώνονται οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική ασφάλεια των ιταλικών οικογενειών».
Χθες βράδυ έφτασε στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής και της γερουσίας το κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Σύμφωνα με μέρος των ιταλικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης τα μέτρα που αφορά την στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων με το βασικό εισόδημα, και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μπορεί τελικά να τεθούν εκτός του προϋπολογισμού κατά την ψήφισή του από το κοινοβούλιο και να εγκριθούν αργότερα, το 2019. Μια κίνηση που θα εξασφάλιζε την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, το ύψος του οποίου αποτελεί την κύρια αιτία σύγκρουσης με την Κομισιόν.
Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε στο μεταξύ να στείλει το μήνυμά του: «η ισορροπία της δημόσιας οικονομίας είναι βασικής σημασίας για την κυριαρχία της χώρας», είπε ο ιταλός πρόεδρος και κατέστησε σαφές ότι «οι αποταμιεύσεις των Ιταλών πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν».
Ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες. Ο Σ. Ματαρέλα ζήτησε επίσης νωρίς το μεσημέρι με επιστολή του προς τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να αυξηθούν οι προσπάθειες για να μπορέσουν να αποφευχθούν οι χρηματοοικονομικές αβεβαιότητες και να βελτιωθεί κατά συνέπεια το όλο κλίμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο μεταξύ, αύριο, αναμένεται και το αποτέλεσμα των «τεστ αντοχής» για τις ιταλικές τράπεζες. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί τελικά κρατική στήριξη για ορισμένους τραπεζικούς οργανισμούς παρά το ότι το κίνημα Πέντε Αστέρων στο παρελθόν είχε ταχθεί με έμφαση κατά τέτοιου είδους