«Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν μέσω της Μεσογείου να περάσουν στην Ευρώπη βρίσκεται σε επίπεδα προ κρίσης» διαπιστώνει σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Welt.
Ενώ το 2018, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου περίπου 100.000 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση στην εφημερίδα, όλο το 2013 ο αριθμός των μεταναστών δεν ξεπέρασε τις 89.000. Διαφορετικά από ότι συνέβαινε πριν από την κρίση, η Ισπανία αναδεικνύεται στο σημαντικότερο πέρασμα. Ενώ το 2013 είχαν καταφθάσει στην Ευρώπη μέσω των ισπανικών ακτών μόνο 3.041 μετανάστες, φέτος έφθασαν 47.433, σχεδόν τόσοι όσοι έφθασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο μαζί».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εφημερίδα επικεντρώνεται στην κατανομή των προσφύγων θεωρώντας πως η Γερμανία δεν επιβαρύνεται λιγότερο σε σύγκριση με της χώρες του Νότου όπως συχνά αναφέρεται. Η Welt γράφει: «Παρόλο που εδώ και χρόνια είναι γνωστές οι δυσμενείς συνθήκες εις βάρος της Γερμανίας, πολλοί πολιτικοί αλλά και ΜΜΕ δημιουργούν την εντύπωση πως τα κράτη της Μεσογείου επιβαρύνονται περισσότερο από όλους, από τους αιτούντες άσυλο… Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποιούσε πρόσφατα πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να αφήσει μόνες τις χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, και ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ δήλωνε στο ZDF ‘αφήσαμε το πρόβλημα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε».
Και το δημοσίευμα διαπιστώνει: «Παραβλέπεται το γεγονός ότι οι χώρες της Μεσογείου αφήνουν παράτυπα την πλειονότητα των μεταναστών να συνεχίσει το ταξίδι της. Στην Ισπανία μέχρι το 2015 εξετάζονταν 3.000 αιτήσεις ασύλου και από τότε 12.000 ετησίως. Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια εκδίδονταν 10.000 αποφάσεις που αφορούσαν τη χορήγηση ασύλου».