Υπό βροχή, με μαύρες ομπρέλες, βάδισαν χέρι χέρι προς την Αψίδα του Θριάμβου περί τους 70 ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο, για να τιμήσουν την ιστορική 11η ώρα της 11ης Νοεμβρίου του 2018, οπότε επισήμως τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Απόντες από την αργή πορεία προς την ειρήνη, όπως χαρακτηρίστηκε από πλήθων γαλλικών μέσων εμηέρωσης, ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αμφότεροι έφθασαν ξεχωριστά, με τη δική τους προσωπική ασφάλεια.
Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ο τελευταίος που έφθασε στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου αντάλλαξε χειραψίες με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια, σταμάτησε για να χαιρετήσει τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο Γάλλος πρόεδρος με τη σύζυγό του Μπριζίτ υποδέχτηκαν το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας, οι οποίες πραγματοποιούνται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Τρεις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι εντελώς αποκλεισμένες από την κυκλοφορία, ενώ περί τους 10.000 έχουν παραταχθεί στους δρόμους του Παρισιού.
Ο Μακρόν θα εκφωνήσει λόγο για την ειρήνη, για τα διδάγματα της Ευρώπης από τις καταστροφικές συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για την πολυπολιτισμικότητα στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της ειρήνης του αύριο και στην οποία είναι αφιερωμένο το πρώτο Φόρουμ για την Ειρήνη που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα στο κέντρο διαλέξεων της Βιλέτ στο 19ο διαμέρισμα των Παρισίων. Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μεγάλος απών από το Φόρμουμ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκείνη την ώρα θα βρίσκεται στο νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών, στο προάστιο Σιρέν και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Για την απουσία του αυτή έχει δεχτεί σφοδρή κριτική.
Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Στην Αυστραλία, μία τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου στην Καμπέρα, ενώ στην Αδελαΐδα αεροσκάφος σκόρπισε στον ουρανό χιλιάδες χάρτινες παπαρούνες.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τη θυσία των νεκρών του πολέμου. «Έδωσαν το δικό τους σήμερα για το δικό μας αύριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.
Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.
«Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο εθνικό μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.