Η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) έχει επεκτείνει την κατασκοπική της δράση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας σε στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης και σε γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τονίζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Η εφημερίδα Der Tagesspiegel και η Die Welt αναφέρονται στη διεύρυνση της κατασκοπικής δράσης της τουρκικής Υπηρεσίας, επικαλούμενες απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Die Welt τόνισε ότι ο γενικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες σε 23 υποθέσεις τα τελευταία χρόνια εναντίον φερόμενων μελών της ΜΙΤ, 17 εκ των οποίων το 2017 και το 2018.
Στόχοι των κατασκοπευτικών δράσεων είναι οι οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η τουρκική παράταξη της άκρας αριστεράς DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με την Der Tagesspiegel, το Βερολίνο επίσης φοβάται παρείσφρηση πρακτόρων της MIT σε γερμανικές υπηρεσίες.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προειδοποιήσει εργαζομένους ομοσπονδιακών υπηρεσιών για απόπειρες τούρκων πρακτόρων να προσληφθούν σε αυτές.
Έχουν καταγραφεί 100 απόπειρες πρακτόρων της MIT να προσληφθούν ή να παρεισφρήσουν σε γερμανικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.
Ανάμεσα στις αρχές αυτές συγκαταλέγονται η ομοσπονδιακή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (BKA), οι υπηρεσίες πληροφοριών, η διεύθυνση ασφαλείας στις τεχνολογίες των πληροφοριών, η υπηρεσία μετανάστευσης, η διεύθυνση τελωνειακών ελέγχων, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας.