Δραματικές ώρες για την Τερέζα Μέι, η οποία με επισκέψεις-αστραπή την ύστατη στιγμή σε Χάγη και Βερολίνο επιχειρεί να αποσπάσει παραχωρήσεις προκειμένου να περάσει τη Συμφωνία του Brexit από τη βρετανική Βουλή, γράφει η Deutsche Welle.
Τι πιθανότητες έχει να πετύχει η σημερινή της αποστολή; Μηδαμινές, όπως εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:
«Πιστεύω ότι η κυρία Μέρκελ θα έπρεπε να της πει, και θα το κάνει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες παραχωρήσεις. Εκτιμώ ότι η Τερέζα Μέι χρειάζεται πολιτική στήριξη. Ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένα ενθαρρυντικά λόγια σε κάποια από τις διακηρύξεις που θα υπογραφούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά επί της ουσίας -και το ξεκαθάρισε και ο ιρλανδός πρωθυπουργός- δεν πρόκειται να υπάρξουν παραχωρήσεις. Θα συμβούλευα την Άγκελα Μέρκελ να συμβουλέψει με τη σειρά της την Τερέζα Μέι να ακούσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έκρινε χθες ότι το αίτημα αποχώρησης μπορεί να αποσυρθεί. Αυτό θα ήταν άλλωστε το καλύτερο, να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ».
Σε τι ακριβώς όμως αποσκοπούν οι επισκέψεις της βρετανίδας πρωθυπουργού; Ποιοι οι στόχοι της; «Πιστεύω ότι η Τερέζα Μέι είναι σε απόγνωση. Αυτό που έκανε χθες με την αναβολή της ψηφοφορίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί, κάτι το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν θα πετύχει. Εξάλλου τα όσα ζούμε σήμερα έχουν ελάχιστη σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας για το Brexit. Αντιθέτως, σχετίζονται κατά κύριο λόγο και πάλι -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- με το γεγονός ότι με εσωκομματικούς τακτικισμούς η ακραία δεξιά πτέρυγα του συντηρητικού κόμματος της Μ. Βρετανίας κρατά με κομμένη την ανάσα όχι μόνον τη χώρα, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το ζητούμενο εντέλει είναι απλώς πώς θα ρίξουν την Τερέζα Μέι».
Νέα προσπάθεια τον Ιανουάριο;
Ποια θα είναι τώρα η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων με δεδομένο ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, να αποσπάσει νέες παραχωρήσεις; Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, τον Ιανουάριο η Τερέζα Μέι θα απευθυνθεί εκ νέου στους βουλευτές ζητώντας τη θετική τους ψήφο επί της συμφωνίας με το επιχείρημα ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να τη βελτιώσει. Και θα τους προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν τη δεχθούν, θα είναι και υπεύθυνοι για το χάος που θα προκληθεί.
Μήπως όμως έρθει τότε η στιγμή που και η ΕΕ από την πλευρά της μετανιώσει που δεν ήταν πιο υποχωρητική έναντι των Βρετανών; «Μα δεν είναι η ΕΕ που είπε στη Βρετανία να φύγει, αλλά το αντίθετο. Έγινε ένα δημοψήφισμα που κατέληξε στο ότι θέλουν να φύγουν. Έγιναν εκτεταμένες παραχωρήσεις και το αποτέλεσμα που υπάρχει τώρα στο τραπέζι έχει χαρακτηριστεί μάλιστα από τη βρετανική κυβέρνηση ‘δίκαιο’».