Παρά τις δικαστικές περιπέτειες
Έχοντας επιβιώσει ποικίλων πολιτικών περιπετειών την τελευταία δεκαετία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να υποβληθεί στην βάσανο των εκλογών για να αποφύγει την δίωξή του για υποθέσεις διαφθοράς, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί και να καταφέρει να διατηρήσει το πόστο του.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ανακοίνωσαν χθες ότι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, επτά μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ο συνασπισμός διαθέτει πλέον πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου στην 120μελή Κνεσέτ, μετά και την παραίτηση, τον περασμένο μήνα, του υπουργού Άμυνας και ηγέτη του υπερεθνικιστικού κόμματος Israel Beitenou Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
Επισήμως, η αδυναμία του Λικούντ, το κόμματος του Νετανιάχου, να περάσει νόμο για την στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων εξηγεί την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί σχολιαστές θεωρούν ότι το φάσμα της δικαστικής δίωξης για σειρά υποθέσεων διαφθοράς είναι ο λόγος για την λήψη της απόφασης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σάι Νιτζάν, βοηθός του γενικού εισαγγελέα Αβισάι Μάντελμπλιτ, δήλωσε ότι διαβίβασε στο γραφείο του ανωτέρου του τις προτάσεις του επί τριών δικαστικών ερευνών για διαφθορά κατά του Νετανιάχου, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους.
Εξάλλου, η αστυνομία πρότεινε στις αρχές του Δεκεμβρίου την απαγγελία κατηγοριών κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της συζύγου του Σάρα σε μία από τις υποθέσεις αυτές.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την απαγγελία κατηγορίας για διαφθορά κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Αυτό που τον έκανε να αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι η ομιλία του Σάι Νιτζάν , ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του είναι έτοιμες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Εμανουέλ Ναβόν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ.
Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, το Λικούντ θα βγει νικητής από τις πρόωρες εκλογές, καθώς οι ποινικές υποθέσεις του πρωθυπουργού δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις επιλογές των ψηφοφόρων.
Σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, 69 ετών, θα είναι σε θέση να ξεπεράσει το ρεκόρ της παραμονής στην εξουσία που κατέχει ο ιδρυτής του κράτους Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, που παρέμεινε στο πόστο επί 13 χρόνια, από το 1948 μέχρι το 1963.
Μία συντριπτική νίκη θα του επιστρέψει να διασφαλίσει την υπεράσπισή του, αυτός που διακηρύσσει ότι οι έρευνες εναντίον του είναι αποτέλεσμα κατάφωρης συνωμοσίας που έχουν στήσει οι πολιτικοί του εχθροί για να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από τη εξουσία, κατά της βούλησης των ψηφοφόρων.
Σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών από τον γενικό εισαγγελέα, ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί, αλλά η απόφαση του Αβισάι Μάντελμπλιτ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ψηφοφορία.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο γενικός εισαγγελέας θα ανακοινώσει τη απόφασή του πριν από τις εκλογές, αλλά, σύμφωνα με τον Γκίντεον Ραχάτ, καθηγητή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, «θα προτιμήσει να περιμένει μετά τις εκλογές για να μην κατηγορηθεί για επηρεασμό της ψήφου».
Την ώρα που η αριστερή αντιπολίτευση βρίσκεται σε δυσχερή θέση εδώ και πολλά χρόνια, η κύρια εκλογική απειλή για τον Νετανιάχου, επικεφαλής της δεξιότερης κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, φαίνεται ότι προέρχεται από το κέντρο και την δεξιά.
Η φήμη του «κυρίου ασφάλεια» του Ισραήλ εξηγεί εν μέρει τις εκλογικές επιτυχίες του Νετανιάχου, όμως η εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας τον Νοέμβριο προκάλεσε πολεμική και τον έφερε σε δυσμενή θέση.
Η εκεχειρία προκάλεσε την παραίτηση του Αβίγκντορ Λίμπερμαν και την αποχώρηση του κόμματος Israel Beitenou από τον κυβερνητικό συνασπισμό.