Σε κοινοβουλευτικό διάλογο τίθεται ξανά η συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit, έναν μήνα αφότου η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αναβλήθηκε και ορίστηκε να διεξαχθεί τελικά στις 15 Ιανουαρίου. Έως τότε, οι Βρετανοί βουλευτές έχουν πέντε ημέρες στη διάθεσή τους, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να αποφασίσουν για το μέλλον της συμφωνίας που θα κρίνει επίσης το μέλλον της χώρας μετά το διαζύγιο της 29ης Μαρτίου.
Πεπεισμένη για τη βέβαιη ήττα της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου ψηφοφορία. Κρυφός πόθος της Μέι ήταν να κερδίσει χρόνο και ίσως κάποιους περαιτέρω συμβιβασμούς από την Ένωση στο ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων – αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.
Στη συνέχεια, οι Βρετανοί υπουργοί αναμένεται να δημοσιεύσουν ένα έγγραφο με μέτρα, στόχος των οποίων είναι να αμβλυνθούν οι όποιες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία της Μέι για τη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ενίσχυση της εξουσίας της βουλής της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να καταψηφίσει κάθε νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν και εφόσον το λεγόμενο backstop («δίχτυ ασφαλείας» για την αποφυγή των σκληρών συνόρων) τεθεί σε ισχύ.
Την παραμονή της έναρξης του διαλόγου ωστόσο, χθες το βράδυ, η κυβέρνηση της Μέι υπέστη μία ταπεινωτική ήττα, όταν 20 αντάρτες βουλευτές των Τόρις ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Εργατικούς ενάντια στο σενάριο του no-deal Brexit.
Με ψήφους 303 υπέρ και 296 κατά, οι βουλευτές του Ουεστμίνστερ ενέκριναν τροπολογία επί του νομοσχεδίου για τα Οικονομικά, που θα περιορίζει τη δυνατότητα φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Η τροπολογία, την οποία εισηγήθηκε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ιβέτ Κούπερ, περιορίζει τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα φορολόγησης, εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει μία έξοδο χωρίς συμφωνία, χωρίς προηγουμένως να έχει τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.