Ακόμα 71 άτομα τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν οι δύο βόμβες, μία στο εσωτερικό του καθεδρικού και μία στο εξωτερικό του στο νησί Χολό – Προσοχή, σκληρές εικόνες
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 71 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν δύο βόμβες, μία μέσα σε καθεδρικό ναό και μία στο εξωτερικό του στο νησί Χολό, στις νότιες Φιλιππίνες, περιοχή που σπαρασσόταν για δεκαετίες από ένοπλες συγκρούσεις, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Ασίας.
Πενήντα έξι πολίτες και 15 στελέχη του στρατού και της αστυνομίας τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας των Φιλιππίνων, ο Όσκαρ Αλμπαγιάλντε.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.
Η δεύτερη έκρηξη έγινε στον χώρο στάθμευσης έξω από την εκκλησία την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, πρόσθεσε.
Το νησί Χολό αποτελεί άντρο των ισλαμιστών ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ, εξτρεμιστικής οργάνωσης η οποία συστήθηκε τη δεκαετία του 1990, όπως πιστεύεται χάρη στη χρηματοδότηση ενός μέλους της οικογένειας του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Δεν είναι σαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα της 21ης Ιανουαρίου στην περιφέρεια Μιντανάο για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο νόμος για τη δημιουργία της νέας διοικητικής δομής εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.
Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο προβλεπόταν στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την αυτονομιστική οργάνωση MILF το 2014.
«Δεν κλίνουμε προς κάποια εκδοχή ακόμη», είπε ο Αλμπαγιάλντε και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει να επρόκειτο για ενέργεια οποιασδήποτε από τις οργανώσεις που η κυβέρνηση θεωρεί απειλή και δρα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.
«Θα είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε (τους δράστες) μόλις μάθουμε τι είδους μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε», εξήγησε ο αξιωματικός του στρατού.
Ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασε τη σημερινή επίθεση και δεσμεύθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες.
«Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ