Συγκλονισμένη είναι η Κύπρος από το τραγικό συμβάν των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό, λόγω φωτιάς που εκδηλώθηκε σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, που είχαν κατασχεθεί το 2009 από το ιρανικό πλοίο Monchegorsk, την πορεία του οποίου είχαν ανακόψει οι κυπριακές αρχές μετά από πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Υπήρχαν προειδοποιήσεις, που έπεσαν στο κενό»
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 12 άνθρωποι, μέλη της Εθνικής Φρουράς και πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, 62 άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά, ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για εγκληματικούς χειρισμούς των κυπριακών αρχών.
Μεταξύ των νεκρών είναι και ο είναι ο διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης, ο γιος του οποίου έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία, μιλώντας στο ΡΙΚ: Κατήγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά, όπως ανέφερε, οι προειδοποιήσεις τους «έπεσαν στο κενό».
Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια. Ειδικά χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό. Ωστόσο, πρόσθεσε η πηγή, το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκαν οι φονικές εκρήξεις.
Εγκληματικά λάθη και αμέλεια από τις αρχές κατήγγειλε και ο πρόεδρος του ΔΥΣΗ Νίκος Αναστασιάδης. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα εμπορευματοκιβώτια έπρεπε να μη φυλάσσονταν «κατά αυτόν τον επιπόλαιο τρόπο». Και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στο Αlter, έκανε λόγο για εγκληματική αδιαφορία, ενώ είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από το διοικητή του Ναυτικού.
«Φορτίο θανάτου» χαρακτήρισε το υλικό που φυλασσόταν στα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ο Κύπριος υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.
Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε να φιλοξενήσει το φορτίο με τα πυρομαχικά στο έδαφός της θα έπρεπε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η φύλαξή τους να είναι σύμφωνα με τις διαταγές, τις οδηγίες και τους κανονισμούς, που τηρούνται από την Εθνική Φρουρά.
Εξάλλου, για «δολοφονία» έκανε λόγο ο Πολύδωρος Νεοφυτίδης, θείος των διδύμων ναυτών- εθνοφρουρών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στη ναυτική βάση.
«Είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο», σημείωσε ο κ. Νεοφυτίδης, «εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρίτιδα να φυλάσσονται σε χώρο της Εθνικής Φρουράς, δίπλα στα στρατευμένα νιάτα».
Στο 1,5 δισ. ευρώ η ζημιά
Μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία, μια μέρα μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς , ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος τελεί υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά και στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις κοστολόγησης της οικονομικής καταστροφής και πώς θα πληρωθεί το τίμημα.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του κόστους των καταστροφών αρκεί να αναλογιστεί ότι η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει όμως ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του Κράτους.
Χθες, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην οικονομία.
Νερό με το σταγονόμετρο και ρεύμα με δόσεις, είναι από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και πολίτες με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Τα αρνητικά γεγονότα επηρέασαν αμέσως την κατανάλωση και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους υπεραγορών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν σημαντικά περιορισμένη.
Η Τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία είναι αδύνατο να εργαστούν σωστά χωρίς πλήρη παροχή ρεύματος. Αρνητικό σοκ στον τουρισμό φοβούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου. Η πλημμελής παροχή ρεύματος και ως αποτέλεσμά της η υπολειτουργία των κλιματιστικών αρχίζει να δημιουργεί ήδη δυσαρέσκεια στους τουρίστες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης. Ως αποτέλεσμα της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Φόβοι ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό στο μέσο της τουριστικής σεζόν, μπαίνουν στο τραπέζι.
Καίριο πλήγμα εκτιμάται ότι ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και διάθεση “ευαίσθητων” προϊόντων, όπως τρόφιμα, γάλα, τυριά και παράγωγα είδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερό τους εφιάλτη. Βιομηχανίες που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ρεύμα, το ίδιο. Η ύπαρξη γεννητριών ασφαλείας είναι για να αντιμετωπίζει άμεσες βασικές ανάγκες και όχι να στηρίζει την παραγωγή, τονίζεται από τους ειδικούς.
Διαβάστε επίσης: Τραγωδία χωρίς τέλος στην Κύπρο