Ήξεραν και δεν μιλούσαν
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το παρασκήνιο πριν την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» που σκόρπισε το θάνατο σε δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισε 62 άτομα.
Ένα γεγονός το επηρεάζουν διαδοχικά παρασκηνιακά γεγονότα και στη συγκεκριμένη περίπτωση για να καταλάβουμε τι έγινε με τα 98 κοντέινερ γεμάτα πυρίτιδα και εκρηκτικά, κάλυκες όλμων, ασημένιες σφαίρες και συμβατό στρατιωτικό υλικό, θα πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στο 2009.
Ιανουάριος 2009: Πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού της Task Force 151 παίρνει σήμα να παρακολουθήσει τις κινήσεις ενός φορτηγού πλοίου ρωσικών συμφερόντων με κυπριακή σημαία με την επωνυμία Monchegorsk, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει οπλισμό από το Ιράν με τελικό παραλήπτη ή την οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ή την οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ή στη Συρία ή ακόμη και στις τρεις οργανώσεις.
Το πλοίο παρακολουθείται ανενόχλητο και περνάει την διώρυγα του Σουέζ και στο «παιχνίδι» της παρακολούθησης μπαίνουν και πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αιγύπτου. Το πλοίο γεμάτο κοντέινερ -αγνώστου μέχρι τώρα φορτίου- περνάει ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας και παίρνει κατεύθυνση προς το βορρά.
19 Ιανουαρίου 2009: Αμερικανοί πεζοναύτες παίρνουν εντολή να ανέβουν στο πλοίο για έλεγχο και τους παραχωρείται η σχετική άδεια επιβίβασης από τον Ρώσο πλοίαρχο, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τα κοντέϊνερ με τα εκρηκτικά. Και από τότε αρχίζει για την Κύπρο μία απίστευτη ιστορία η οποία κατέληξε στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Λεμεσού.
Από έγγραφα αποδεικνύεται ότι το ρωσικών συμφερόντων πλοίο είχε ναυλωθεί από την IRISL, τις κρατικές δηλαδή ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς με προορισμό το λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας.
27 Ιανουαρίου 2009: Οι Αμερικανοί στη Λευκωσία θέτουν σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο προς το Στέίτ Ντιπάρτμεντ το ερώτημα αν η Κύπρος «νίπτει τα χείρας της» για την υπόθεση του πλοίου, όπως αποκαλύφθηκε προσφάτως από το WikiLeads.
Ανάμεσα στα άλλα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο τηλεγράφημα περιγράφεται ο φόβος, όπως τον αποκαλεί, των Κυπρίων για αντίποινα από τη Δαμασκό και υπενθυμίζεται η περίπτωση ενός άλλου φορτηγού του «Γκρεγκόριο» που μετέφερε ραντάρ από τη Βόρειο Κορέα στους Σύρους. Το συγκεκριμένο συμβάν στάθηκε αφορμή για να ανοίξει η απευθείας γραμμή μεταξύ της Λαττάκειας και της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εξοργίζοντας τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα.
Λίγη ώρα προτού σταλεί το εν λόγω διπλωματικό έγγραφο ο κ. Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, ενημέρωνε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Λευκωσία ότι ζήτησαν από τον ασύρματο τον καπετάνιο του πλοίου, να κατευθυνθεί στη Λεμεσό, όμως δεν πήρε καμία απάντηση από το πλοίο: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», φέρεται να είπε ο κ. Παντελίδης, σύμφωνα με το τηλεγράφημα 09Nicosia58.
13 Φεβρουαρίου 2009: Το φορτίο εκφορτώνεται σε κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Οι ΗΠΑ –σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks- φαίνεται πως ασκούσε πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και εκεί να τεθεί σε περιορισμό.
Η πιέσεις της Χίλαρι Κλίντον
Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα με αριθμό 09state5968, το οποίο στάθηκε από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και έφερε την υπογραφή της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κυρίας Χίλαρι Κλίντον, στο φορτίο που μετέφερε το πλοίο υπήρχαν ισχυρά εκρηκτικά 120, 122 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνήσιου.
Διαβάστε επίσης: «Φορτίο θανάτου» τα εμπορευματοκιβώτια