Η Σλοβενία κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Mατέο Σαλβίνι, για ιστορικό αναθεωρητισμό λόγω κάποιων δηλώσεων που έκαναν σε τελετή μνήμης για τα θύματα της Ιταλίας κατά τις σφαγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ταγιάνι και Σαλβίνι μίλησαν στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στην Μπασόβιτζα, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία, εκεί όπου πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν από τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους του Τίτο στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου πολέμου. O Σαλβίνι συνέκρινε «τα παιδιά που πέθαναν στο Άουσβιτς με τα παιδιά που πέθαναν στην Μπασόβιτζα».
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι «χιλιάδες αθώα θύματα σκοτώθηκαν επειδή ήταν Ιταλοί… από στρατιώτες που φορούσαν ένα κόκκινο αστέρι στο κεφάλι τους». Ο Ταγιάνι έκλεισε την ομιλία του ανακράζοντας, «Ζήτω η ιταλική Ίστρια, ζήτω η ιταλική Δαλματία», αναφερόμενος σε εδάφη που ανήκαν στη Ιταλία κατά το μεσοδιάστημα των δύο πολέμων και που σήμερα αποτελούν τμήμα της Σλοβενίας και της Κροατίας.
Ο Σλοβένος Πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ είπε ότι «δεν υπάρχουν μάρτυρες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας» και πρόσθεσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία έναντι των απαράδεκτων δηλώσεων των ανώτατων Ιταλών αξιωματούχων που υπονόησαν ότι αυτοί οι σκοτωμοί ήταν εθνοκαθάρσεις», αναφέρει ο Σλοβένος Πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Ιταλό ομόλογό του Σέρζιο Ματαρέλα. «Πρόκειται για απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό. Ο φασισμός ήταν γεγονός και στόχος του ήταν η καταστροφή Σλοβένων πολιτών», έγραψε στο twiter ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς.
Οι σφαγές αυτές αποτελούν πηγή έριδας μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας εδώ και πολύ καιρό. Οι δύο χώρες διαφωνούν για το συνολικό αριθμό των θυμάτων, με στοιχεία που εκτείνονται από εκατοντάδες ως άνω των 10.000. Μετά τον πόλεμο, η Ιταλία θέλοντας να γυρίσει τη σελίδα της φασιστικής της ιστορίας, και των εγκλημάτων που διέπραξαν οι δυνάμεις της στη Γιουγκοσλαβία, υποστήριζε ότι οι εν λόγω σφαγές έγιναν μόνο από την ακροδεξιά. Μετά το 2004, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθιέρωσε εθνική ημέρα μνήμης για τα θύματα αυτών των σφαγών.