Να ξεφύγουν από τον κλοιό των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης προσπαθούν η Ρωσία και τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, της ομάδας που περικλείει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα ίδρυσης ανταγωνιστικού οίκου αξιολόγησης το 2012.
«Ένθερμος υποστηρικτής» του σχεδίου δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας είναι «εξωφρενική» και προκαλεί αύξηση στο εταιρικό κόστος δανεισμού ενώ παράλληλα αυξάνει τους κινδύνους.
Η τελευταία κίνηση που έγινε στην αξιολόγηση της Ρωσίας ήταν το 2008 που η Moody’s Investors Service αναβάθμισε την οικονομία της χώρας σε Baa1, που είναι η τρίτη χαμηλότερη αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα, ένα βήμα παραπάνω από την Βραζιλία και τέσσερα κάτω από την Κίνα.
«Είναι παρανοϊκό να εμπιστευόμαστε τους αμερικανικούς οίκους αξιολογήσεων» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της ευρασιατικής κοινότητας. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά για νέα σημεία αναφοράς».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ως αντίπαλο δέος στους μεγάλους οίκους αξιολογήσεων του πλανήτη, οι οποίοι εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το Πεκίνο έχει ήδη αναδείξει έναν εσωτερικό οίκο αξιολόγησης, τον οποίο αξιοποιεί σε πολλές παραμέτρους στην χώρα και το εξωτερικό.