Λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού η κυβέρνηση διαθέτει οπωρολαχανικά, που αγοράζει απευθείας από τον πραραγωγό, έναντι χαμηλής τιμής. Αλλά μόνο μέχρι τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις 31 Μαρτίου.
Στη μεγάλη πλατεία της συνοικίας Καντικιόι εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν στην ουρά μπρος από μια σκηνή. Από τις αρχές της εβδομάδας η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους έναντι χαμηλού τιμήματος, φρούτα και λαχανικά. Λίγο μετά το χάραμα έρχονται μεγάλα φορτηγά από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης και αδειάζουν ντομάτες, αγγούρια, σπανάκια, πατάτες, κρεμμύδια, μελιτζάνες, πιπεριές και άλλα βασικά είδης διατροφής. Η πλατεία είναι γεμάτη, μέχρι το βράδυ η ουρά δεν λέει να τελειώσει. Αλλά κάποια στιγμή όλα έχουν εξαφανιστεί από τους πάγκους.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, εδώ και μήνες Τούρκοι με χαμηλό εισόδημα, ακόμη και από τη μεσαία τάξη, δεν μπορούν να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά σε κανονική τιμή και το μόνο που τους απομένει είναι να κάθονται στην ουρά για ώρες και να αγοράζουν από δημόσιους πωλητές. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Η δημοτική αρχή αγοράζει φρούτα και λαχανικά απευθείας από τους παραγωγούς και έτσι παρακάμπτει τους μεσάζοντες. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει καλύτερες τιμές. Βέβαια ο περισσότεροι που στέκονται στην ουρά δεν είναι ούτε έτσι ικανοποιημένοι. Οι πωλήσεις μέσω κρατικής παρέμβασης, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου- πριν τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση- δεν αποτελούν μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Από τον κόσμο όλα αυτά εκλαμβάνονται ως λαϊκισμός. Γιατί με το που θα περάσουν οι εκλογές, οι πάγκοι με τρόφιμα και λαχανικά θα μαζευτούν. Στις ουρές όμως στέκονται και οπαδοί του Ερντογάν που δεν θέλουν να ακούσουν κριτική. «Ο Ερντογάν πολεμά τον πληθωρισμό μόνος του, χάρη σε αυτόν θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα» λέει ένας πωλητής που δεν θέλει να πει το όνομά του. «Με τίποτα δεν ευχαριστιέστε επιτέλους» μαλώνει τον διπλανό του. «Εάν όλα είναι τόσο χάλια, να κάνετε τις αγορές σας αλλού».
Το ύψος του πληθωρισμού αποδίδει την αληθινή εικόνα. Σύμφωνα με το τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής ανήλθε στο 20,3%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα τρόφιμα με 31% και στα μη αλκοολούχα ποτά. Ιδιαίτερα τα λαχανικά έφτασαν στα ύψη. Οι τιμές στις πιπεριές ανέβηκαν κατά 88%, στις μελιτζάνες 80%, για το σπανάκι 68%. Την ίδια ώρα λόγω του «φαντάσματος του πληθωρισμού», όπως ονομάζεται από τον πληθυσμό, ο βασικός μισθός αυξήθηκε μόνο κατά 26%. Έτσι, η αγορά των ζαρζαβατικών αναδεικνύεται σε πολιτικό ζήτημα . Ο πρόεδρος Ερντογάν καθιστά υπεύθυνους τους διαμεσολαβητές για την αύξηση των τιμών. Οι πωλητές από την πλευρά τους επικαλούνται αυξήσεις στη βενζίνη και στα κοινόχρηστα.
Οι άνθρωποι στις ουρές πάντως δεν μπορούν να αγοράζουν απεριόριστες ποσότητες, παρά μόνο 3 κιλά φρούτα και λαχανικά. Η κατάσταση ξυπνά δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μειώθηκε η παραγωγή σιτηρών με αποτέλεσμα να μοιράζουν ψωμί με το δελτίο. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη δεκαεατία του ’70 η αγορά φυσικού αερίου, ζάχαρης και λαδιού γίνονταν μόνο με κουπόνια. Το ότι η σημερινή κατάσταση προσομοιάζει με παλαιότερους καιρούς, θίγει την εικόνα της κυβέρνησης. Πολλοί θεωρούν μάλιστα ότι η σημερινή κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Στις ουρές, περιμένοντας να φτάσει η σειρά τους, οι άνθρωποι συζητούν και διαπληκτίζονται. Ορισμένοι μιλούν για μια νέα οικονομική κρίση, προκαλώντας την οργή άλλων, που τους κατηγορούν ότι τα βλέπουν όλα μαύρα.
Το πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στην πλατεία του Καντικιόι φαίνεται και από την αντίδραση των ανθρώπων απέναντι στους δημοσιογράφους. Αρχές της εβδομάδας ένας δημοσιογράφος, που ρωτούσε για τις συνθήκες διαβίωσης, δέχθηκε προπηλακισμούς και ύβρεις. Ο κόσμος δεν ήθελε να βγει η εικόνα τους στην τηλεόραση. Αλλά και οι αστυνομικοί έχουν στοχοποιήσει τους δημοσιογράφους. Και η ζωή συνεχίζεται…