Δύσπιστοι προς τα κόμματα και την κυβέρνηση εμφανίζονται οι Κύπριοι. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 84% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα και 67% δεν εμπιστεύεται τη βουλή.
Σημαντικό είναι και το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, (εθνική κυβέρνηση) με το ποσοστό να φθάνει στο 63%.
Παρουσιάζοντας τα αποτέλεσμα του ευρωβαρομέτρου που διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2018, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι στην Κύπρο μόνο το 10% των πολιτών εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα.
Πολύ ψηλό είναι και το ποσοστό 59% των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν εμπιστεύεται την εθνική κυβέρνηση ενώ στην ΕΕ το ποσοστό που δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση φθάνει το 77%.
Αρνητική ψήφο με ποσοστό 56% έδωσαν οι κύπριοι στη δικαιοσύνη και στο εθνικό σύστημα υγείας ενώ στην ΕΕ το 45%. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται ούτε την ΕΕ με ποσοστό 42% και 41% στην Κύπρο.
Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας στην ερώτηση πού παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις όσον αφορά την κοινή γνώμη των κυπρίων είπε ότι «παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε αυτούς που δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τους θεσμούς σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο».
Πρόσθεσε εντούτοις ότι «οι κύπριοι δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην ΕΕ και είναι και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν και δεν μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση μέσα από το αποτέλεσμα του ευρωβαρόμετρου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι «είναι πολύ ανησυχητικό διότι πολύ λίγοι πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα».
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η διακίνηση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επηρεάζουν τους πολίτες. Κατά τα άλλα οι κύπριοι σε ποσοστό 85% απάντησαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ενώ οι πολίτες στις 28 χώρες της ΕΕ απάντησε θετικά το 83%.
Μόλις το 34% των κυπρίων απάντησε θετικά ότι εμπιστεύεται τον γραπτό Τύπο ενώ στην ΕΕ το 47%.
Το ραδιόφωνο δεν το εμπιστεύεται το 59% γενικά των ευρωπαίων πολιτών, στο ίδιο ποσοστό και αυτοί που δεν εμπιστεύονται την τηλεόραση.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας (39%) και του νοικοκυριού τους (29%), η ανεργία (32%) και η άνοδος των τιμών (32%) είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους . Επίσης το 34% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 35%) λένε ότι τα πράγματα στην χώρα τους οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά, 54% (μέσος όρος ΕΕ: 52%) πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά τη μετανάστευση, είναι σχετικά λίγοι (12%) οι κύπριοι που θεωρούν ότι είναι σημαντικό ζήτημα για την χώρα τους και ακόμη λιγότεροι (6%) αυτοί που θεωρούν ότι είναι κάτι σημαντικό για τους ίδιους προσωπικά. Ωστόσο, 52% των κυπρίων εκτιμά ότι η μετανάστευση είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ συνολικά. Και παρά το γεγονός ότι 2 στους 3 Κύπριους θεωρούν την ελεύθερη διακίνηση σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ, ένα ποσοστό 50%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, έχει αρνητικά συναισθήματα για την μετανάστευση πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ προς την χώρα τους.
Αντιθέτως, ένα 64% στην ΕΕ συνολικά έχει θετικά συναισθήματα για την μετανάστευση άλλων πολιτών της ΕΕ προς την χώρα τους. Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση από τρίτες χώρες, 3 στους 4 Κύπριους (75%) έχουν αρνητικά συναισθήματα (μέσος όρος ΕΕ: 53%).