Ο απολογισμός των επιθέσεων που εξαπολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ένοπλους στη βορειοδυτική Νιγηρία αυξήθηκε σε πάνω από 130 νεκρούς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Καντούνα, ο οποίος έκανε λόγο για εθνοτικά κίνητρα.
«Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας κάνουν λόγο για πάνω από 130 ανθρώπους νεκρούς», είπε ο κυβερνήτης, ο Νασίρ Ελ Ρουφάι, έπειτα από μια συνάντηση με τον νιγηριανό πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ανώτατους αξιωματικούς τους στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Πολιτεία Καντούνα, ο Άχμαντ Αμπντουλραχμάν, που πήρε μέρος στη συνάντηση, ανακοίνωσε πως ένδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν.
Ο προηγούμενος απολογισμός των επιθέσεων εναντίον οκτώ χωριών στην περιοχή Κατζούρου, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έκανε λόγο για 66 νεκρούς.
Η κυβέρνηση «ζητεί από τους επικεφαλής των κοινοτήτων, των φυλών και των θρησκευτικών ομάδων στην περιοχή αυτή να αποφύγουν κάθε αντεκδίκηση και να εμπιστευθούν τις δυνάμεις ασφαλείας και τη δικαιοσύνη για τα βρουν τους εγκληματίες» που διέπραξαν την επίθεση, είχε απαιτήσει τότε ο Ρουφάι.
Εκπρόσωπος της χριστιανικής κοινότητας των Αντάρα, που πλειοψηφεί στη συγκεκριμένη περιοχή, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έχουν καταγραφεί επανειλημμένα επιθέσεις μουσουλμάνων Πελ τα τελευταία τρία χρόνια.
Το Σαββατοκύριακο, ο κυβερνήτης δήλωσε πως τα θύματα ήταν Πελ. Η χριστιανική κοινότητα όμως διέψευσε ότι έγιναν επιθέσεις εναντίον Πελ.
Η Πολιτεία Καντούνα δοκιμάζεται συχνά από επιθέσεις ένοπλων ομάδων, είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ασταθής, όπου αναμετρώνται ομάδες ζωοκλεφτών αλλά και ένοπλες οργανώσεις θρησκευτικών εξτρεμιστών.
Το 2018 σημαδεύτηκε από πολλά αιματηρά περιστατικά στις Πολιτείες Ζαμφάρα, Καντούνα και Κατσίνα, όπου συμμορίες έσπειραν τον πανικό κι επιδόθηκαν σε μαζικές απαγωγές για λύτρα.
Η Νιγηρία, κράτος-γίγαντας 190 εκατομμυρίων κατοίκων, ετοιμάζεται να ψηφίσει το Σάββατο, με μία εβδομάδα καθυστέρηση, για να εκλέξει τον επόμενό της πρόεδρο.
Η Καντούνα είχε μετατραπεί σε θέατρο εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων το 2011, όταν πολλοί χριστιανοί είχαν σκοτωθεί μετά την ήττα του μουσουλμάνου υποψηφίου, του πρώην στρατηγού Μουχαμαντού Μπουχάρι, από τον χριστιανό Γκούντλακ Τζόναθαν.
Πλέον πρόεδρος της χώρας, ο Μπουχάρι αναμετράται το Σάββατο με τον Ατίκου Αμπουμπακάρ, άλλο ένα μέλος της φυλής Χάουζα από τον βορρά, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναγγέλλεται εξαιρετικά αμφίρροπη και τεταμένη.