Mετά το ναυάγιο της συνάντησης κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ τίθεται εύλογα το ερώτημα τι δεν πήγε καλά. Ο γερμανός πολιτικός Φρίντριχ Μερτς εκτιμά ότι η σύνοδος δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιογκ Ουν ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσματα και παραμένει ανοιχτό αν θα υπάρξει επόμενη συνάντηση των δύο πολιτικών. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του υπερκομματικού γερμανικού συλλόγου Ατλαντική Γέφυρα για τη σύσφιξη των γερμανοαμερικανικών σχέσεων αλλά και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της CDU εκτιμά σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ότι τέτοιου είδους συναντήσεις κορυφής πρέπει να προετοιμάζονται σωστά και σε βάθος χρόνου. Δεν αρκεί, τονίζει ο γερμανός πολιτικός, απλά να πας στην Σιγκαπούρη ή το Ανόι και να συναντηθείς με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Σε διπλωματικό επίπεδο θα πρέπει όλα τα είναι έτοιμα και στη συνάντηση απλά να μπουν υπογραφές».
Κατά την άποψη του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση κορυφής στο Ανόι συνέπεσε με την κατάθεση του πρώην δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων: «Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται υπό τρομερή πίεση, τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην εσωτερική. Δεν είναι σύμπτωση ότι ο Μάικλ Κόεν κατέθεσε σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ αποκαλύπτοντας σχέσεις και γεγονότα τα οποία μέχρι σήμερα υποψιαζόμαστε. Η πίεση στον Τραμπ ολοένα και αυξάνεται».
«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο ενδέχεται να επιδεινωθεί»
Σύμφωνα με τον Φρίντριχ Μερτς, η Βόρεια Κορέα ήταν και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους αστάθμητους παράγοντες διεθνώς. Παρά το γεγονός ότι αποτιμά θετικά τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ θεωρεί ότι πρέπει από τις συναντήσεις αυτές να προκύπτουν και αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση, λέει ο γερμανός πολιτικός, η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο ενδέχεται να επιδεινωθεί.
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός πιστεύει ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιβολής κυρώσεων στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας: «Οι κυρώσεις αποδίδουν και πιέζουν ηγέτες, όπως τον Κιμ Γιονγκ Ουν, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαι βέβαιος ότι αν δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ η συνάντηση κορυφής στο Ανόι. Παράλληλα είναι απαραίτητο οι κυρώσεις να έχουν διάρκεια. Το ζητούμενο όμως είναι, εν τέλει, να προκύψουν αποτελέσματα από την στρατηγική των κυρώσεων».