Τα ενοίκια στη Γερμανία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι δηλώνουν πως υπάρχουν λύσεις. Πολυώροφα πάρκινγκ, discounter και παλιά γραφεία μπορούν να αξιοποιηθούν.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, δίπλα στα αυτόματα μηχανήματα για την επιστροφή των μπουκαλιών βρίσκεται ένα πολυτελές διαμέρισμα με ξύλινο πάτωμα και ένα μεγάλο μπαλκόνι. Κι αν καμιά φορά αδειάσει το ψυγείο δεν χρειάζεται κανείς να βάλει ούτε το μπουφάν του για να πάει στο σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με ειδικούς, στις οροφές των discounter σουπερμάρκετ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες. Ακόμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολυώροφα πάρκινγκ και παλιά κτήρια γραφείων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Pestel αυτή την περίοδο λείπουν περίπου μισό εκατομμύριο κατοικίες στη Γερμανία. Κάθε χρόνο θα έπρεπε να κατασκευάζονται 400.000 νέες κατοικίες. Πέρυσι πάντως κατασκευάστηκαν 300.000 κατοικίες.
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στην περιοχή της Φρανκφούρτης, στο Ντίσελντορφ, την Κολωνία, το Μίνστερ, στο Πάντερμπορν, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη Στουτγάρδη και το Φράιμπουργκ.
Στις πόλεις πλέον τα διαθέσιμα οικόπεδα είναι σπανιότατα. Πολλές φορές υπάρχουν τα χρήματα, τα δάνεια είναι ακόμα πολύ φθηνά ωστόσο λείπει ο χώρος κατασκευής. Επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ μελέτησαν αεροφωτογραφίες και έψαχναν ελεύθερο χώρο για την κατασκευή κατοικιών.
Έξυπνες ιδέες…
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν αξιοποιηθούν καλύτερα οι ανοιχτοί χώροι στάθμευσης των σουπερμάρκετ, τα γραφεία και οι οροφές των discounter θα εξοικονομηθούν περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοικίες.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια: Πάνω μένεις και κάτω ψωνίζει και παρκάρεις. Ο δήμος του Βερολίνου μελέτησε 330 σημεία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν περίπου 14.000 έως 36.000 κατοικίες. Το Lidl προχώρησε ήδη στην κατασκευή κατοικιών στην οροφή ενός υποκαταστήματος στο Βερολίνο και παρόμοια σχέδια έχει και το Aldi Nord, η επίσης γνωστή αλυσίδα φθηνών σουπερμάρκετ. Σχεδιάζει στο Βερολίνο να χτίσει περίπου 2.000 κατοικίες, οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι το 2020.
Παρόμοια σχέδια έχουν και άλλοι δήμοι, όπως για παράδειγμα στο Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο.
Παραδείγματα κατοικιών σε πολυώροφα πάρκινγκ υπάρχουν ήδη στην Κολωνία ωστόσο χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να πάρουν άδεια από την πολεοδομία. Και δεν είναι μόνο σπίτια που θα μπορούσαν να χτιστούν στα μεγάλα οικόπεδα των σουπερμάρκετ που χρησιμεύουν για πάρκινγκ. Θα μπορούσαν να χτιστούν επίσης σχολεία ή νηπιαγωγεία.
Έξυπνες ιδέες και σωστός σχεδιασμός μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.