Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το·Ιράν να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ιράν συμφώνησε τότε να επιβληθούν περιορισμοί στο πρόγραμμα, που είχαν στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η χώρα να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα.
Αλλά η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία πέρυσι, επαναφέροντας έκτοτε σε ισχύ κυρώσεις που μειώνουν δραστικά, αν δεν εκμηδενίζουν, τα οφέλη για το Ιράν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τόνισαν ότι “απορρίπτουν οποιοδήποτε τελεσίγραφο” μετά την προειδοποίηση που τους απηύθυνε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την περασμένη εβδομάδα, όταν τους έδωσε 60 ημέρες για να αμβλύνουν τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων, ειδικά στους τομείς του πετρελαίου και της τραπεζικής, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα πάψει να εφαρμόζει μέρος των περιορισμών.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων που είχαν υπογράψει τη συμφωνία στη Βιένη το 2015, όπως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού η ΕΕ την είχε επίσης υπογράψει, ανέφεραν πάντως πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση του ΚΟΣΔ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει σχετικά με το Ιράν με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους. Πάντως αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του των τριών χωρών που είχαν υπογράψει τη συμφωνία το 2015.
Η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη το τελευταίο διάστημα: ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει κι άλλες δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους ένα αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 τα οποία είχε ήδη ανακοινώσει πως αναδιατάσσει.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι καμιά τους δεν έχει διάθεση να αποκλιμακώσει την ένταση.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.
Οι ιρανικές εξαγωγές μειώθηκαν δραστικά το πρώτο δίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σύμφωνα με στατιστικές της ΕΕ.
Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του INSTEX, του μηχανισμού που δημιουργήθηκε προκειμένου ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με το Ιράν χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, παραδέχθηκαν διπλωμάτες υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Στο συμβούλιο των υπουργών αναμένεται να γίνει επίσης συζήτηση για τις κρίσεις στη Λιβύη και στη Βενεζουέλα.