Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην αναζήτηση των λαθών της βρετανίδας πρωθυπουργού στην πορεία προς το Brexit και θεωρεί ότι η παραίτηση ήταν από καιρό αναγκαία. Το Spiegel περιγράφει το πραγματικό πρόσωπο των ακροδεξιών.
Ο λυγμός της Τερέζας Μέι τελειώνοντας την εξαγγελία παραίτησης από την πρωθυπουργία παγιδεύτηκε από τον φωτογραφικό φακό και πλαισιώνει πολλά άρθρα του γερμανικού τύπου για τις εξελίξεις στη Βρετανία. “Ο επόμενος, παρακαλώ” είναι ο τίτλος μακροσκελούς άρθρου της Süddeutsche Zeitung για την “έξοδο” Μέι από την πρωθυπουργία και τις αιτίες που οδήγησαν εκεί. “Ένας πικρός αποχαιρετισμός” είναι ο αντίστοιχος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Διάδοχος, ο Μπόρις Τζόνσον;
Οι σχολιαστές των δύο έγκριτων γερμανικών εφημερίδων συμφωνούν ότι η παραίτηση ήταν από καιρό αναγκαία. “Από την αρχή το Brexit ήταν ένας ηράκλειος άθλος, εσωτερικοπολιτικά και εξωτερικοπολιτικά” σημειώνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης. “Το λάθος της Μέι ξεκίνησε από την αρχή. Το καλοκαίρι του 2016 παρουσιάστηκε χρονική ευκαιρία, κατά την οποία θα έπρεπε να καθαρίσει τη θέση της, να πει με ειλικρίνεια ότι ήταν απαραίτητοι επώδυνοι συμβιβασμοί. Αντ΄ αυτού επί μήνες οχυρώθηκε πίσω από την ρητορικά κενή φόρμουλα ‘Brexit σημαίνει Brexit’. Από την αρχή μπλόκαρε κάθε ειλικρινή πολιτικό διάλογο, για το πόσο ψηλό θα ήταν το τίμημα που ζητούσαν οι ακραιφνείς brexiteers και το κατά πόσο υπήρχε πλειοψηφία πρόθυμη να πληρώσει αυτό το τίμημα” σημειώνει ο σχολιαστής της.
Οι σχολιαστές και των δύο εφημερίδων θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διάδοχος της Τερέζας Μέι να είναι ο Μπόρις Τζόνσον. “Θα ήταν ο λάθος άνθρωπος”, υποστηρίζει η FAZ. “Τα προεκλογικά του ψέματα πριν από το δημοψήφισμα και η ασυγκράτητα αλλοπρόσαλλη εμφάνισή του ως υπουργός Εξωτερικών τον καθιστούν ακατάλληλο γι αυτό το αξίωμα. Σε πολλά ο Τζόνσον μοιάζει σαν καλλιεργημένη εναλλακτική του Ντόναλντ Τραμπ. Εάν γίνει πρωθυπουργός, θα εισέλθει ο λαϊκισμός στη Ντάουνινγκ Στριτ”.
Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung εξετάζει το ενδεχόμενο σε περίπτωση που γίνει ο Τζόνσον πρωθυπουργός να υποσχεθεί στο κόμμα από την αρχή διαπραγμάτευση της “μισητής Συμφωνίας Brexit”, ειδάλλως το “υπερήφανο βασίλειο” θα βγει χωρίς συμφωνία. “Η ΕΕ δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστεί από αυτήν την απειλή” επισημαίνει ο γερμανός αρθογράφος. “Η νέα ημερομηνία αποχώρησης είναι η 31η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που οι Βρετανοί ζητήσουν παράταση, να τους δοθεί. Αλλά δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξει η Συμφωνία από την αρχή. Αυτό θα τροφοδοτούσε την αυταπάτη ότι είναι εφικτό ένα ανώδυνο Brexit”.