Επανέρχονται οι πιέσεις στο νόμισμα
Το περασμένο καλοκαίρι, η τουρκική οικονομία βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Το τουρκικό νόμισμα διολίσθαινε δίχως τέλος, λόγω της έντασης που είχε επέλθει στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Αυτό, φρέναρε, έστω και σε ένα σημείο. Η τουρκική λίρα όμως, τώρα, βρίσκεται ξανά σε ρίσκο κατάρρευσης απέναντι στο δολάριο και, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, αναφέρει ανάλυση της Seeking Alpha.
Μια πτώση των αποθεματικών στην κεντρική τράπεζα και η πολιτική της κυβέρνησης της χώρας, όπως η πρόσφατη “ένεση” βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενεργειακές εταιρίες, προσθέτει μεγαλύτερες πιέσεις στη λίρα, εξηγεί η ανάλυση. “Η τουρική λίρα βρίσκεται στο χείλος της κρίσης και αυτή, θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό που βίωσε την περίοδο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου 2018”. Πέρυσι, το νόμισμα έχασε 28% σε σχέση με το δολάριο και φέτος, χάνει περίπου το μισό αυτού του ποσοστού.
Οι ανησυχίες εντείνονται από τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας που δεν εξηγούνται επισήμως: Είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της για να στηρίξει το νόμισμα , ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αυξάνει το spending (68% στο τετράμηνο του 2019).
Προβληματισμό προκαλούν και οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ λόγω των σχεδίων αγοράς των ρωσικών S-400, με την Ουάσινγκτον να απειλεί ότι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της λίρας, σύμφωνα με τους αναλυτές: “Η πιθανή επιβολή από τις ΗΠΑ κυρώσεις στην Τουρκία θα μπορούσαν να αποτελέσουν σκανδάλη μιας απότομης πτώσης (σ.σ. του νομίσματος), ειδικά όταν αυξάνονται τα ερωτήματα για την ακεραιότητα της κεντρικής τράπεζας”.
Σε διεθνές επίπεδο, βέβαια, η Τουρκία έχει ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι η Συρία, όπου η Άγκυρα ετοιμάζει στρατιωτική επίθεση στους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Δρόμους αντίθετους έχουν και στο Ιράν οι δύο χώρες. Η κυβέρνηση Trump επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη και απαγόρευσε εισαγωγή του πετρελαίου της. Η Τουρκία συμμορφώθηκε με διαμαρτυρίες, αν και βασίζεται στις εισαγωγές του Ιράν για σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες. Οι διαφωνίες συνεχίζονται στη Βενεζουέλα, όπου o Trump στηρίζει τον Guaido και ο Erdogan δηλώνει “σοκαρισμένος”, στα ζητήματα του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, αλλά και τις κρατήσεις στην Τουρκία του Metin Topuz και στις ΗΠΑ του Mehmet Hakan Attila.
Από την έντυπη έκδοση