Η νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να κυριαρχεί στα σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου. Οι αναλυτές επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα της κάλπης σε συνάρτηση με το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν.
Η γερμανική Bild σχολιάζει: «Δεύτερο χαστούκι για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Στις δημοτικές εκλογές της Κων/πολης ο πολιτικός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε με 54,03%. Ο αντίπαλός του Μπιναλί Γιλντιρίμ έλαβε 45,09%. Ο δημαρχιακός θώκος μπορεί να αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για ανώτερα αξιώματα. Αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ενρτογάν, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Κων/πολης μεταξύ 1994 και 1998. ‘Όποιος κερδίζει την Κων/πολη κερδίζει την Τουρκία’, είπε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ενόψει του πρώτου γύρου τον Μάρτιο. Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να είναι η αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle , στο ίδιο πνεύμα η Frankfurter Allgemeine σημειώνει: «[…] Η ήττα αυτή εντείνει την εικοτολογία για το εάν μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν, πόσο μάλλον που οι αποχωρήσεις στελεχών θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κόμμα του, το AKP. Ο νέος δήμαρχος Κων/πολης Ιμάμογλου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αντίπαλο δέος για τον Ερντογάν. Η νίκη της κοσμικής αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές είναι εν πάση περιπτώσει ένα θετικό σημάδι: ο ‘ερντογανισμός’ δεν κατάφερε να συνθλίψει τις δυνάμεις της δημοκρατίας. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν μια λειτουργική δημοκρατία, μια φιλελεύθερη πλουραλιστική Τουρκία, που θα προοδεύει και που δεν θα υποφέρει από τις υπέρμετρες φιλοδοξίες του προέδρου».
Οι δημοκρατικές δομές λειτουργούν
Η Neue Osnabrücker Zeitung: «Σπανίως οι ισχυροί άνδρες αντιλαμβάνονται πότε παύει να λειτουργεί το πολιτικό τους ένστικτο και πότε τελειώνει ο χρόνος τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Εκβιάζοντας την επανάληψη των εκλογών έπεσε έξω στους υπολογισμούς του. Παρά τους αυταρχικούς μηχανισμούς διακυβέρνησης, που επέβαλε σε βάρος της αντιπολίτευσης και της φιλελεύθερης κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία εξακολουθεί να έχει την ικανότητα δημοκρατικών διορθώσεων. Με τις εκλογές στην Κων/πολη όμως δεν επισφραγίστηκε ακόμη των πολιτικό τέλος του Ερντογάν. Διότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό ισχυρών ανδρών είναι ότι για μεγάλο διάστημα είναι σχετικά ακατάβλητοι».
Η αυστριακή Die Presse: «[…] Ο κόλαφος που βίωσε ο Ερντογάν στις κάλπες δείχνουν πέραν όλων των άλλων ότι οι δημοκρατικές δομές συνεχίζουν να λειτουργούν. Η ριζική μετατροπή της χώρας σε ένα αυταρχικό κράτος δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα ήθελαν οι έχοντες την εξουσία και αυτό παρά την επιρροή τους στα μίντια, παρά τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις. Πολλοί Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να το επιτρέψουν αυτό στον Ερντογάν. Θέλουν έναν διαφορετικό δρόμο».
Cyprus-connection
Εκτενές άρθρο για τις δραστηριότητες της Aroundtown, ενός εκ των μεγαλύτερων κολοσσών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, φιλοξενεί η οικονομική Handelsblatt με αφορμή την ανάληψη της χορηγίας της ποδοσφαιρικής ομάδας Union Berlin που από την ερχόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στην Bundesliga. Υπό τον τίτλο «Die Zypern-Connection» η εφημερίδα αναφέρει ότι «η Union Berlin βρήκε προφανώς έναν χορηγό με αδιαφανείς κτηματομεσιτικές δραστηριότητες, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και την Κύπρο. Η Aroundtown είναι ένα καλό παράδειγμα επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Γερμανία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου εξαιτίας των ακριβών κατοικιών […]. Και οι οποίες έχουν αδιαφανείς δομές που δεν επιτρέπουν στην κοινή γνώμη να αναγνωρίζει σε ποιόν ανήκουν εν τέλει αγορασμένα ακίνητα. ‘Στην Κύπρο υπάρχει ένα μητρώο με τα ονόματα δικηγορικών γραφείων και όχι των […] ιδιοκτητών των ακινήτων’, λέει ο Κρίστοφ Τραουτφέτερ από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «στην Κύπρο η έρευνα καταλήγει πάντα σε τρία δικηγορικά γραφεία στην Λευκωσία. Διαχειρίζονται τις περισσότερες ανώνυμες εταιρίες, στις οποίες μεταβιβάζονται τα μερίδια των εταιριών περιορισμένης ευθύνης».
Σύμφωνα με την ΗΒ, «για τους ανακριτές της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος η Κύπρος θεωρείται εδώ και καιρό χώρα που προσελκύει πλούσιους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ, οι οποίοι μέσω κυπριακών τραπεζών επενδύουν πιθανότατα μαύρο χρήμα». Όπως σημειώνει και ο γερμανός βουλευτής Φάμπιο ντε Μάσιο, ‘η Κύπρος χρησιμοποιείται συχνά για να κρύβεται η ταυτότητα ιδιοκτητών’.