Διεκόπησαν οι διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ·για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις-κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ·προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και μεμονωμένων ή ομάδων ηγετών.
Την ίδια ώρα έντονη είναι η φημολογία ότι η σημερινή συνεδρίαση οδεύει προς νέο αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως θα χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη 15η Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσουν περί τις δύο ώρες.
Οι ηγέτες της ΕΕ σκόπευαν να δώσουν τέλος στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις πέντε ανώτερες θέσεις του μπλοκ, πρόσωπα που θα αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Αυτή θα ήταν και η τρίτη τους απόπειρα.
Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαφωνούν όχι μόνο για τα πρόσωπα αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας, η προθεσμία που έχει οριστεί για την Τρίτη για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει επείγουσα μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει επί μήνες, υποστηρίζουν διπλωμάτες.
Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη διάρκεια δείπνου που ξεκίνησε με τρίωρη καθυστέρηση και διακόπηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αλλά έχουν προγραμματίσει και πρόγευμα σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τρίτη στο Στρασβούργο και χρειάζεται έναν πρόεδρο.
Ένας συμβιβασμός που συζητιέται πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς – τον οποίον στηρίζουν πολύ η Γαλλία και η Ισπανία -πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αλλά ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες του μπλοκ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων.
Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, και συγκεκριμένα ο διοικητής της Banque de France (Τράπεζας της Γαλλίας) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Αλλά και ο Έρκι Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα, θεωρείται σύμφωνα με κάποιους φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι.
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ, ο Λιικάνεν έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.