Η κρίση στην ελληνική οικονομία έκανε τη χώρα μας αποδέκτη πολλών χαρακτηρισμών όπου μεταξύ άλλων οι Έλληνες εισέπραξαν και τον τίτλο του τεμπέλη από την Γερμανίδα καγκελάριο.
Έρευνα της επίσης υπηρεσίας της ΕΕ που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), έρχεται να ταρακουνήσει τα νερά όχι μόνο της καγκελαρίας και της Άγκελα Μέρκελ αλλά και όλων εκείνων που έμαθαν να εξαπολύουν χαρακτηρισμούς.
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν εχθές από την δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» και τιτλοφορείται «Πρωταθλήτρια του ελεύθερου χρόνου η Γερμανία».
«Μελέτη της ΕΕ: πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερη άδεια» τόνιζε ο υπότιτλος. Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2010 ήταν καταλυτικά. Με βάση τα πραγματικά επεξεργασμένα στοιχεία για πέρυσι, οι Γερμανοί και οι Δανοί είχαν κατά μέσο όρο 30 μέρες άδεια, σαφώς περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ που πέρυσι ήταν 25,4 ημέρες και πολύ περισσότερες από τους Έλληνες που είχαν μόνο 23 μέρες.
Αξίζει να σημειώσουμε και να υπενθυμίσουμε ότι σε δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος για να δώσει το «πράσινο φως» σε διαπραγματεύσεις δεν είχε διστάσει να δηλώσει στα Μέσα Ενημέρωσης ότι οι Έλληνες πρέπει να κόψουν τις αργίες και τις διακοπές αριθμώντας τες ότι είναι πάρα πολλές «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να παίρνει πάρα πολύ μεγάλες διακοπές και ο άλλος πάρα πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει» είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος.
Τα στοιχεία πάντως είναι συντριπτικά. Η διαφορά διατηρείται και όταν προστεθούν οι αργίες – γιατί αποδεικνύεται ότι αυτές είναι ίσες τον αριθμό στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Ακόμη και στις αργίες είναι η Γερμανία κορυφαία» γράφει η «Βελτ» και αναλύει: «Οι εργαζόμενοι εδώ, μαζί με δέκα αργίες, έχουν 40 πληρωμένες ελεύθερες ημέρες, ενώ στην ΕΕ 35,3 ημέρες. Οι συχνά επικρινόμενοι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν μόνο 23 μέρες άδειας και 10 μέρες αργίας – αυτό είναι 17% λιγότερες μέρες από τους συναδέλφους τους στη Γερμανία».
Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «ξεσκονίζει» μεθοδικά τα στοιχεία της έκθεσης και υπογραμμίζει: «Βάσει των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δουλεύουν 1.659 ώρες τον χρόνο – δηλαδή 48,9 ώρες ή περισσότερο από μία εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1.708 ώρες».
Οι πίνακες της ίδιας έκθεσης αποκαλύπτουν ότι οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί δουλεύουν όχι μόνο περισσότερο από τους Γερμανούς, αλλά και από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρά τους περί του αντιθέτου μύθους, οι Έλληνες δουλεύουν κάθε χρόνο περισσότερες ώρες από όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των χωρών της «παλιάς» ΕΕ των 15. Δουλεύουν 1.816 ώρες ετησίως – δηλαδή… 157 ώρες παραπάνω από τους Γερμανούς. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε 4 ολόκληρες εργάσιμες εβδομάδες, δηλαδή έναν… μήνα περισσότερο κάθε χρόνο από τους Γερμανούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αναδύεται από τα στοιχεία της ΕΕ και όχι οι διάφοροι μύθοι και ισχυρισμοί σκοπιμότητας που συχνά αναμασούν και πολλοί Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι εντελώς άκριτα επειδή αυτό βολεύει την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα.