Η τοποθέτηση της Ursula von der Leyen στη θέση της προέδρου της Κομισιόν και η επικείμενη τοποθέτηση της Christine Lagarde στον «θρόνο» της ΕΚΤ, δεν σημαίνει τη λήξη του “Game of Thrones” το οποίο είχε ξεκινήσει αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές. Ο Emmanuel Macron επιμένει να προσπαθεί να… καταλάβει όλο και περισσότερους θρόνους, κάνοντας σαφή τον διευρυμένο ρόλο που θέλει να έχει η Γαλλία στην επόμενη μέρα της Ευρώπης.
Διπλωματικές πηγές από το Παρίσι διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Γαλλία θα ήθελε να αναλάβει στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα χαρτοφυλάκια που αντιστοιχούν στις προτεραιότητες που έχει θέσει η γαλλική κυβέρνηση, δηλαδή του Εμπορίου ή του Κλίματος.
Κάθε χώρα-μέλος προτείνει ένα πρόσωπο που θα ενταχθεί στην ομάδα των Επιτρόπων, υπό την Ursula von der Leyen, η οποία στη συνέχεια θα κατανείμει τις αρμοδιότητες, σε συνεννόηση με τις χώρες-μέλη.
«Τις επόμενες ημέρες θα γίνει αυτή η συζήτηση, τόσο για το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί ο καθένας όσο και για τον πολιτικό προσανατολισμό και για τα πρόσωπα. Θέλουμε (οι αρμοδιότητες του Γάλλου Επιτρόπου) να αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες πολιτικές προτεραιότητές μας. Δύο θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θέσεις: είτε μια ισχυρή οικονομική θέση –για παράδειγμα, αλλά όχι κατ’ ανάγκην, το Εμπόριο– ή κάποια άλλη που θα σχετίζεται με το κλίμα», εξήγησαν οι πηγές αυτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αρκετά νωρίτερα, στις αρχές Ιουλίου, ο Emmanuel Macron είχε αναφέρει ως πιθανή Επίτροπο αρμόδια για το κλίμα την Δανέζα Magrette Vestager.
Ταυτόχρονα, η αυστριακή υπηρεσιακή κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει τον έως τώρα εκπρόσωπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον επίτροπο Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας, Johannes Chan για μία νέα, τρίτη θητεία του ως Αυστριακού Eπιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την έντυπη έκδοση