Κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις απαγγέλθηκαν σε βάρος του δράστη της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους στο Ελ Πάσο, στις νότιες ΗΠΑ, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, στην Πολιτεία του Τέξας.
Ο δράστης του μακελειού, λευκός άνδρας ηλικίας 21 ετών που παραδόθηκε μετά την επίθεση, είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Ρόμπερτ Γκόμες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν νωρίτερα χθες ότι σκόπευαν να ζητήσουν να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον νεαρό, που πιστεύεται ότι διέπραξε τη σφαγή εξαιτίας του μίσους του για τους ισπανόφωνους.
“Τρομοκρατική ενέργεια” κατά Μεξικανών
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε χθες Κυριακή ότι το μεξικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κινήσει νομικές διαδικασίες για αυτήν που αποκάλεσε τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επίθεση στο Ελ Πάσο του Τέξας το Σάββατο, όταν έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι συμπατριώτες του.
Ο Εμπράρδ εξήγησε ότι οι διαδικασίες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποβολή αιτήματος έκδοσης του λευκού νεαρού που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως διέπραξε τη σφαγή στο Ελ Πάσο.
«Για το Μεξικό, το πρόσωπο αυτό είναι τρομοκράτης», τόνισε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Θύελλα αντιδράσεων για τον “λευκό εθνικισμό”
Οι δύο επιθέσεις ενόπλων στο Τέξας και στο Οχάιο το Σαββατοκύριακο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους, ανέβασαν σε νέα ύψη την ένταση στην αμερικανική πολιτική αρένα, με ορισμένους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψήφιου του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 να κατηγορούν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι υποκινεί το φυλετικό μίσος, ενώ ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου τόνιζε πως «το μίσος δεν έχει θέση στη χώρα μας».
Στις δύο επιθέσεις, που διαπράχθηκαν το πρωί του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής, με διαφορά μόλις 13 ωρών η μια από την άλλη, τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη άνθρωποι· το αιματοκύλισμα σόκαρε τις ΗΠΑ, μολονότι η χώρα είναι πλέον, αν μπορεί ποτέ να ειπωθεί κάτι τέτοιο, συνηθισμένη στα mass shootings (τις επιθέσεις με τη χρήση όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα), ενώ επέτεινε τις ανησυχίες για τη «λευκή τρομοκρατία».
Η πρώτη σφαγή εκτυλίχθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Ελ Πάσο, στα σύνορα του Μεξικού, πόλη όπου κατοικούν κυρίως λατινοαμερικάνοι. Λευκός νεαρός σκότωσε 20 ανθρώπους χρησιμοποιώντας τουφέκι εφόδου σε πολυκατάστημα Walmart, πριν παραδοθεί. Οι αρχές στο Τέξας κάνουν λόγο για έγκλημα μίσους, για επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς χειρίζονται την έρευνα ως υπόθεση εγχώριας τρομοκρατίας.
Στην άλλη πλευρά της χώρας, λευκός νεαρός άνοιξε πυρ στο κέντρο του Ντέιτον νωρίς το πρωί της Κυριακής, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους — ανάμεσά τους την ίδια την αδελφή του — και τραυματίζοντας άλλους 26. Ο δράστης, που κατά τις αρχές ονομαζόταν Κόνορ Μπετς και ήταν 24 ετών, εξοντώθηκε από αστυνομικούς μέσα σε «τριάντα δευτερόλεπτα», σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, αλλά το κίνητρό του είναι ακόμη άγνωστο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης αυτής της Πολιτείας Οχάιο.
Το μακελειό στο Ελ Πάσο προκάλεσε την αντίδραση πολλών διεκδικητών του χρίσματος των Δημοκρατικών, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν για νιοστή φορά αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής και ορισμένους να συνδέουν την αιματηρή επανεμφάνιση του λεγόμενου «λευκού εθνικισμού» με την πολιτική της ξενοφοβίας στις ΗΠΑ.
Ανάμεσα στους υποψήφιους που επέρριψαν ευθύνες στον Τραμπ, αυτός που εκφράστηκε πιο απερίφραστα ήταν ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Και είναι υπεύθυνος διότι ανακινεί τον φόβο και το μίσος και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο Μπούκερ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNN.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ταρμάκ ενός αεροδρομίου στη Νέα Υερσέη, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα κλαμπ του γκολφ που του ανήκουν, ο Τραμπ τόνισε: «Το μίσος δεν έχει θέση στη χώρα μας, και θα λάβουμε μέτρα».
Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις επιθέσεις, ο μεγιστάνας είπε ότι μίλησε με την ηγεσία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ και μέλη του Κογκρέσου για το τι μπορεί να γίνει ώστε να προλαμβάνονται τέτοιες βίαιες επιθέσεις, προσθέτοντας πως «πρέπει να το σταματήσουμε αυτό». Απέφυγε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες· είπε ότι θα κάνει μια ανακοίνωση σήμερα Δευτέρα.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες των επικριτών του για τις αντιμεταναστευτικές και φυλετικά πολύ φορτισμένες δηλώσεις του, αν και μέσω Twitter αποκάλεσε την επίθεση στο Ελ Πάσο «πράξη μίσους» και «άνανδρη ενέργεια».
«Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, αν δείτε αμφότερες τις υποθέσεις αυτές», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Αυτοί είναι στ’ αλήθεια άνθρωποι που είναι πολύ σοβαρά ψυχικά άρρωστοι», επέμεινε.
Ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους και για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα.
Ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, ο Μικ Μαλβέινι, απέκρουσε από την πλευρά του τις σφοδρές επικρίσεις των Δημοκρατικών και επέμεινε επίσης στη θέση ότι οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από «άρρωστους» ανθρώπους.
«Δεν υπάρχει κανένα όφελος στην προσπάθεια να μετατραπεί αυτό σε πολιτικό ζήτημα, είναι κοινωνικό ζήτημα και με αυτό τον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε ο Μαλβέινι, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου ABC.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ, για τον οποίο η επίθεση στο Ελ Πάσο ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ, τόνισε πως οι αρχές της χώρας του θα ζητήσουν, εάν το κρίνουν απαραίτητο, να εκδοθεί ο δράστης. Το Μεξικό θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον Μεξικανών, πρόσθεσε.
Για τον Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην μέλος του Κογκρέσου και διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών, το ζήτημα είναι πολύ προσωπικό. Ο πολιτικός, που επέστρεψε στη γενέτειρά του μετά τη σφαγή διακόπτοντας την εκστρατεία του, ερωτηθείς από το CNN εάν πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι «λευκός εθνικιστής» απάντησε «ναι, το πιστεύω».
«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής για το τι το προκαλεί αυτό και το ποιος είναι ο πρόεδρος», συνέχισε ο Ο’Ρουρκ. Ο Τραμπ «είναι ανοιχτά και δηλωμένα ρατσιστής και ενθαρρύνει κι άλλο ρατσισμό σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είπε πως συμφωνεί ότι ο Τραμπ είναι «λευκός εθνικιστής». «Δεν μου δίνει καμία ικανοποίηση που το λέω αυτό, αλλά νομίζω πως όλα τα στοιχεία (…) κατατείνουν στο ότι έχουμε έναν πρόεδρο που είναι ρατσιστής, ξενόφοβος, που προσελκύει, και προσπαθεί να προσελκύσει, τους οπαδούς του λευκού εθνικισμού», είπε ο Σάντερς στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ασφαλώς, ο Τραμπ «δεν θέλει να σκοτώνει κανείς αθώους ανθρώπους», σημείωσε ο Σάντερς, αλλά η ρητορική του περί «εισβολής» και το γεγονός ότι αποκαλεί τους Μεξικανούς εγκληματίες ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει ασταθείς ανθρώπους να πάρουν τα όπλα, πρόσθεσε.
«Εισβολή ισπανόφωνων»
Η εφαρμογή αποφασιστικά σκληρότερης πολιτικής για την ανακοπή της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεδρίας του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος έχει επικριθεί επανειλημμένα για τον μειωτικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στους Μεξικανούς και για το γεγονός πως περιγράφει τις μεταναστευτικές ροές στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με τον όρο «εισβολή».
Τις τελευταίες εβδομάδες οι επικριτές του Τραμπ τον κατηγόρησαν επίσης για ρατσισμό μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που ανήκουν σε φυλετικές ή εθνικές μειονότητες. Ο μεγιστάνας επιμένει να αρνείται πως είναι ρατσιστής ή ότι ενθαρρύνει τους οπαδούς της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής.
Ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορέσει να αποποιηθεί τις ευθύνες του με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αποπειρώμενος να διαμορφώσει προς όφελός του τον δημόσιο διάλογο, έκρινε ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λευκός εθνικισμός αντιμετωπίζεται με ευμένεια από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησής μας», κατήγγειλε τοποθετούμενος σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News.
Ο Χουλιάν Κάστρο, ο πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, εκφράστηκε με ακόμη πιο απερίφραστο τρόπο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Έχει περιγράψει τους μετανάστες ως εισβολείς. Έδωσε την άδεια αυτό το τοξικό χαρμάνι λευκού εθνικισμού να κακοφορμίζει ολοένα και περισσότερο σε αυτή τη χώρα, και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα», είπε.
Η αστυνομία στο Ελ Πάσο ανέφερε ότι ένα «μανιφέστο» που έγραψε ο κατηγορούμενος για τη σφαγή του Σαββάτου, ο Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών, δείχνει ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα. Στο κείμενο, χαρακτηρίζει την έφοδό του στο Γουόλμαρτ «αντίποινα για την εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας», ενώ εκφράζει την υποστήριξή του στον λευκό ρατσιστή ο οποίος σκότωσε 51 ανθρώπους μέσα σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο.