Τα είχε όλα η δεύτερη ημέρα της συνάντησης στο Μπιαρίτς. Από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, το Brexit και τις σχέσεις Βρετανίας – ΗΠΑ μέχρι και ψυχολουσία στον Ατλαντικό. Απρόσμενος επισκέπτης ο ΥΠΕΞ του Ιράν.
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στράφηκαν για δεύτερη ημέρα στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, που φιλοξενεί τη συνάντηση κορυφής της ομάδας των 7 πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου υπό τη προεδρία της Γαλλίας. Βαριά η χθεσινή ατζέντα με δύσκολα θέματα, όπως η εύρεση μηχανισμού άμεσης δράσης κατά των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο αλλά και η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ασθμαίνει μετά τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Και στο τέλος της ημέρας η απόλυτη έκπληξη.
Στο αεροδρόμιο της πόλης προσγειώθηκεχθες το απόγευμα ιρανικό αεροσκάφος με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ. Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων, η οποία ανέφερε ότι για την ώρα δεν προγραμματίζεται συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο. Η παρουσία του ιρανού αξιωματούχου έχει καταρχήν ως στόχο την συνεκτίμηση μαζί με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν των όρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.
Κρουασάν, Brexit με αύρα …Ατλαντικού
Η ημέρα ξεκίνησε με μια πολυαναμενόμενη συνάντηση στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του Τζόνσον και βέβαια η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μετά Brexit, εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να βιάζεται να κλείσει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία υποσχέθηκε μια «καταπληκτική συμφωνία, που δεν έχει ποτέ υπάρξει». «Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τα Βρετανία στην αμερικανική αγορά», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Τζόνσσον παραδεχόμενος ωστόσο σε συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον δεν θα είναι εύκολες και ότι στόχος ολοκλήρωσής τους εντός ενός έτους είναι πολύ αισιόδοξος.
Επίσης υπογράμμισε ότι βελτιώνονται οι πιθανότητες να βγει η Βρετανία από την ΕΕ συντεταγμένα. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου είπε ότι επιδιώκει να επιτύχει αλλαγές στην Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ, ειδάλλως η άτακτη έξοδος είναι μονόδρομος. Το πρόγευμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες στο Μπιαρίτς με την αύρα του Ατλαντικού, συνέβαλε στην καλή διάθεση ιδιαίτερα του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «πριν έλθει στη Γαλλία τα fake news μιλούσαν για εντάσεις και ένα καταστροφικό G7, οι σχέσεις όμως των ηγετών είναι πολύ καλές, έχουμε πολύ καλές συζητήσεις και η χώρα μας τα πάει καλά», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας εμπορική συμφωνία προσεχώς με την Ιαπωνία.
Ιράν και Β. Κορέα
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η καλή πρωινή ατμόσφαιρα επέδρασε αργότερα και στο πλαίσιο των 7. Από διπλωματικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε να ανατεθεί στον Εμμανουέλ Μακρόν ρόλος διαμεσολάβησης με το Ιράν στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθεί δρόμος για διάλογο για να αποφευχθεί κλιμάκωση ένοπλων διενέξεων στην περιοχή. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε αργότερα ότι εξουσιοδότησε τον γάλλο ομόλογό του να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της ομάδας των 7 με την Τεχεράνη για την πυρηνική συμφωνία, αλλά δεν έφερε αντιρρήσεις. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να ομιλούν. Αν θέλουν να μιλούν, ας μιλούν» είπε κατά τη συνάντησή του με το ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.
Μετά τη διάψευση Τραμπ ο πρόεδρος Μακρόν επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους «Η ομάδα των 7 δεν είναι ένα θεσμικό κλαμπ, άρα δεν μπορεί να δίνει επίσημες εντολές», ανέφερε. Στην ίδια συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τράμπ είπε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για την επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα των 7. Σε ότι αφορά τις νέες πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι μεν ευτυχής με την εξέλιξη, αλλά η χώρα δεν παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία εκδηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του να συναντήσει και πάλι τον βορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη συνάντηση τώρα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση, όπως διέρρευσε από βρετανικές διπλωματικές πηγές.
Βόλτες στην άμμο μετά … ψυχρολουσίας
Οι ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν το κύριο θέμα που επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν για τη σημερινή δεύτερη μέρα της συνάντησης κορυφής. Θέμα που τον οδήγησε να καινοτομήσει ανοίγοντας τις εργασίες και σε χώρες που δεν ανήκουν στην ομάδα των G7. Συγκεκριμένα, σε 5 αφρικανικές χώρες (Νότιο Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Αίγυπτο, Σενεγάλη και Ρουάντα) καθώς και την Ινδία, την Αυστραλία, την Ισπανία και τη Χιλή, η οποία θα φιλοξενήσει την προσεχή Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα. Στην ανεπίσημη ημερήσια διάταξη ήταν και … βόλτες στην αμμώδη παραλία μετά ψυχρολουσίας. Μετά τον περίπατο της ΄Αγκελας Μέρκελ στην παραλία σε μια διακοπή των εργασιών, βρήκε την ευκαιρία και ο Μπόρις Τζόνσον να πάρει αποστάσεις από την καυτή πολιτική και να δροσιστεί στα νερά του Ατλαντικού.
Το πρωί πριν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο για το πρόγευμα και αργότερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πήγε και βούτηξε στη θάλασσα κοντά στο χώρο της συνάντησης. «Κολύμπησα γύρω από αυτόν τον βράχο» είπε αργότερα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και επιχειρώντας να κάνει παραλληλισμούς με τη διαμάχη για το Brexit. «Από αυτό το σημείο δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο αυτός ο βράχος έχει μεγάλο άνοιγμα, αλλά υπάρχει δρόμος που πέρνα μέσα από αυτόν. Αυτή είναι και η θέση μου με την ΕΕ, ότι υπάρχει πάντα δρόμος, αλλά δεν τον βρίσκει κανείς. όταν κάθεται στην παραλία».