Η γηραιά ήπειρος σίγουρα δεν έχει το μομέντουμ στις επενδύσεις μα σε όλους τους κανόνες υπάρχει μια εξαίρεση και αυτή είναι η Σλοβενία.
Η επιβράδυνση που καταγράφεται παγκοσμίως στο «πεδίο» των άμεσων ξένων επενδύσεων δεν είναι καλή είδηση για την Ευρώπη, αν και η Σλοβενία δεν έχει «δει» πτώση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από ομιλητές στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, μόνο εάν η Ευρώπη σκέπτεται το μέλλον, μπορεί όχι απλά να το προλάβει, αλλά να βρεθεί μπροστά από αυτό, ικανοποιώντας τις αγοραστικές ανάγκες που προκύπτουν, απαντώντας στις τεχνολογικές προκλήσεις και δημιουργώντας επιχειρηματικά “σημεία αναφοράς” που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Μεταρρυθμίσεις που μαγνητίζουν τις επενδύσεις
Η Σλοβενία – υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Ζντράβκο Ποτσιβάλσεκ – είναι ένας αξιόπιστος προορισμός άμεσων ξένων επενδύσεων και στοχεύει να καταστεί ακόμα πιο “ελκυστική” για το ξένο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο – σημείωσε ο υπουργός – εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου προσέλκυσης περισσότερων ξένων επενδύσεων.
Εξάλλου, από τα ευρήματα έρευνας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Οικονομική Ανάπτυξη (UNCTAD), η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 73% και διαμορφώθηκε σε 100 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Σλοβενίας επισήμαναν πως η Ευρώπη για να βρει τον βηματισμό της και να μην μείνει πίσω σε σχέση με άλλες αγορές, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε νέες λύσεις. Πάντως, όπως σημείωσαν οι ομιλητές, οι χώρες της Ευρώπης παραμένουν ελκυστικές για άμεσες ξένες επενδύσεις, κάτι που οφείλεται στο φορολογικό τοπίο.