Υπέρ της απλούστευσης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ τάχθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο αυτοί να καταστούν πιο διαφανείς και προβλέψιμοι, ωστόσο, όπως ανέφερε ανώτερος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρειάζεται περισσότερη δουλειά πριν συμφωνηθούν οι αλλαγές.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε μετά από συνάντηση των υπουργών ότι δέχτηκαν την πρόταση του ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB) να τεθούν στο επίκεντρο οι κανόνες για το χρέος και τις κρατικές δαπάνες.
«Είναι σίγουρα μια επιλογή που εξετάζεται και υπήρξε σχετικά καλή αποδοχή αυτής της επιλογής» δήλωσε ο Ντομρόφσκις σε συνέντευξη Τύπου μετά από τις ανεπίσημες συνομιλίες των ΥΠΟΙΚ στο Ελσίνκι.
«Πολλά κράτη μέλη μίλησαν υπέρ της απλούστευσης των κανόνων για την αύξηση της διαφάνειας», ανέφερε.
Η εστίαση στο δημόσιο χρέος και στις κρατικές δαπάνες θα βάλει σε προτεραιότητα εύκολα παρατηρήσιμες παραμέτρους στις οποίες οι υπουργοί οικονομικών έχουν τον έλεγχο. Αυτή τη στιγμή οι κανόνες επικεντρώνονται στο διαρθρωτικό έλλειμμα – μια τεχνητά υπολογισμένη παράμετρο που συχνά αναθεωρείται και στην οποία οι υπουργοί δεν έχουν καμία επιρροή.
Όπως δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των νόμων της ΕΕ, θα πρέπει να προσεγγίσει προσεκτικά την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου οι νόμοι θα είναι ανοικτοί για αναθεώρηση, αλλά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω έλλειψης συμφωνίας.
Μετά την αναθεώρησή τους το 2005, το 2011 και το 2013, οι κανόνες έχουν γίνει τόσο περίπλοκοι ώστε κάθε χρόνο η Κομισιόν δημοσιείυει ένα υπόμνημα 100 σελίδων για το πώς λειτουργούν, ενώ περιλαμβάνονται και μια σειρά εξαιρέσεις.
Τα δυο βασικά σημεία των κανόνων είναι το όριο του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και το «ταβάνι» του χρέους στο 60% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, η αλλαγή των κανόνων θα πάρουν πολύ χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν.