Για την παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις επόμενες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε στο ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
“Είναι μια εισβολή στα ύδατα της Κύπρου, σίγουρα, η οποία το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, τόνισε ο κ. Προδρόμου μιλώντας για την τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο ενός επεισοδίου στην περιοχή, τόνισε επεισόδιο είναι και όταν μπαίνουν τουρκικά πλοία σε οριοθετημένο τεμάχιο.
Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι πέραν της καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες της Άγκυρας “και έχουν ληφθεί και αποφάσεις που ισχύουν”. Μάλιστα όπως είπε τις επόμενες ημέρες ο κ. Τουσκ θα επισκεφθεί τη Λευκωσία.
Για τις κινήσεις του Γιαβούζ πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τις παρακολουθεί στενά.
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τουρκική πλευρά σε προηγούμενες έκνομες δραστηριότητες στα δυτικά της Κύπρου, ο κ. Προδρόμου εξήγησε πως δεν πρόκειται για κάτι το τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα των κυπριακών ενεργειών.
“Ένα από τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν να αποτρέψει άλλες εταιρίες με τεχνογνωσία να συνεργαστούν (με την Τουρκία) και φαίνεται ότι αυτό έχει αποτέλεσμα”.
Μια ημέρα μετά την 7η τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στο Κάιρο, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι η Τουρκία ενοχλείται ιδιαίτερα από την συνεργασία και τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου, “διότι η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα, διεθνής δύναμη και διακυβεύεται εκεί αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο κ. Ερντογάν: ηγεμόνευση και ποδηγέτηση του ισλαμικού χώρου”.
Σχετικά με την πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι μπορεί να γίνει η προκαταρκτική συνάντηση των δυο πλευρών υπό τον ΟΗΕ για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και μάλιστα πως είναι κάτι που επιθυμεί η Κυπριακή πλευρά ώστε να αναχαιτιστεί αυτή η λογική της Άγκυρας ότι λύνουμε τις διαφορές μας με την ισχύ.
“Όταν θα πρόκειται όμως για διαπραγματεύσεις, εφόσον καταλήξουμε τους όρους αναφοράς που είμαστε έτοιμοι γι αυτό, εξυπακούεται ότι δεν μπορούν να γίνουν αν η Τουρκία κάνει αυτά τα πράγματα. Γι αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο και ότι η Τουρκία θα βρεθεί προ των ευθυνών της”.