Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε ραγδαία μετά την δεύτερη ημέρα της επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, να κάνει λόγο τη νύχτα για 228 νεκρούς «τρομοκράτες», με τον αριθμό να ανεβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες στους 277.
Μετά από νέες επιχειρήσεις που έκαναν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», «απελευθέρωσαν» όπως αναφέρουν, 11 χωριά στις περιοχές Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σημαντικά, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και οι άμαχοι.
Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις με ρουκέτες σε τουρκικό έδαφος από τους Κούρδους ως αντίποινα, προκάλεσαν τον θάνατο έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους 9 μηνών. Αυτό όμως που ανησυχεί, είναι πως στις ΗΠΑ ο Τραμπ ακολουθεί άλλη τακτική σε σχέση με το κόμμα του, ενώ ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά για κύμα προσφύγων, με τον ΟΗΕ να μένει με σταυρωμένα χέρια, καθώς δεν έβγαλαν καμία ανακοίνωση για την επιχείρηση, αφού δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των χωρών.
Μετά την κατακραυγή των Ευρωπαϊκών χωρών για την απόφαση του Ερντογάν να εισβάλει στην βορειοδυτική Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μία φορά εμφανίστηκε απειλητικός, λέγοντας πως θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες, καθώς ισχυρίζεται πως δεν έχει εισπράξει η χώρα του τα χρήματα που απαιτεί από την ΕΕ. Το ίδιο απειλητικός ήταν και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου που στις σκέψεις των Αμερικανών για κυρώσεις, τόνισε πως «η Τουρκία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο».
Ο Τραμπ πρότεινε στρατιωτική επέμβαση, οι βουλευτές του κυρώσεις
Στις ΗΠΑ την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία. Με ένα tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τρία πιθανά σενάρια από πλευράς ΗΠΑ. Το πρώτο είναι να στείλει στρατεύματα και να λήξει την επιχείρηση, το δεύτερο να επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Τουρκία και το τρίτο να μεσολαβήσει ώστε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Κούρδοι και Τούρκοι και να λήξει η επίθεση.
Αυτό ουδόλως φαίνεται πως άρεσε στους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, καθώς δεκάδες που μετέχουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προχωρούν σε πρόταση σχεδίου νόμου για αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν. Το ίδιο είχαν κάνει μια ημέρα πριν και δύο δημοκρατικοί γερουσιαστές, σε ένα θέμα που φαίνεται πως η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, δεν άρεσε ούτε στα στελέχη του κόμματος του. Ο Λευκός Οίκος ωστόσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξακολουθούν να δίνουν περιθώρια στη Τουρκία, λέγοντας πως μέχρι τώρα, δεν έχει ξεπεράσει τα όρια.
Στον ΟΗΕ ωστόσο δεν βρέθηκε κοινή γραμμή, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το περιεχόμενο του κειμένου που θα καταδίκαζε την επίθεση. Αν και οι Ευρωπαίοι επέμεναν για την δήλωση (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βέλγιο), οι δύο μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να θέσουν βέτο.
Στέλεχος Κούρδων: Μας εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ
Παράλληλα, οι Κούρδοι ενώ απάντησαν με ρουκέτες κατά αμάχων σε τουρκικά εδάφη, σκοτώνοντας έξι άτομα τονίζοντας και πάλι πως θα απαντούν με κάθε τρόπο στις επιθέσεις των Τούρκων. Την ίδια ώρα, στέλεχος των Κούρδων στη Συρία, ο Ιλχάμ Αχμέντ, ανεφερε πως οι ΗΠΑ τους έχουν εγκαταλείψει και τόνισε πως ο λαός τους έχει πληρώσει «βαρύ τίμημα». Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα προς την Ευρώπη, ζητώντας να παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης άφησε ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εν τω μεταξύ τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) προκάλεσε νέα ανησυχία καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη βόρεια Συρία.
«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Τραμπ.
Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».
«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως [η τουρκική επιχείρηση] δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος — ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί — απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
Χωρίς απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε μια παράλληλη διπλωματική εξέλιξη τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνεδρίσαε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα.
Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.
Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείςα την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.
Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17:00 [ώρα Ελλάδας]. Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί, ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.
Απειλεί ο Ερντογάν
O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στις αναλύσεις ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει δημογραφικά την περιοχή είπε ότι δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα. Τη δημογραφική δομή στην περιοχή άλλαξε το PKK, το ΡΥD και το ΙSIS, είπε και συνέχισε: «Στις εκθέσεις που εκδόθηκαν από την Διεθνή Αμνηστία και την επιτροπή Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγράφεται ότι οι PYD και YPG έχουν κάνει εγκλήματα πολέμου. Βάσει των σχεδίων μας επιβάλλεται να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί από όπου έχουν έρθει. Αυτό πιστεύουμε αλλά δεν θα στείλουμε δια της βίας κανέναν κάπου όπου δεν επιθυμεί να πάει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους».
Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε, επίσης, να ανοίξει τα σύνορα προκειμένου να αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες απαντώντας έτσι σε όσους βλέπουν πίσω από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μια προσπάθεια της Άγκυρας να προσαρτήσει το κομμάτι αυτό.
Οι τουρκικές δυνάμεις πάντως που είναι αποφασισμένες να απωθήσουν το PKK και το PYD 32 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, δρουν σε ένα μήκος 120 χιλιομέτρων, περιοχή από την οποία έχουν αποχωρήσει τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου στο κέντρο της περιοχής μήκους 480 χιλιομέτρων, όπου η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη και να επανατοποθετήσει εκεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Οι επόμενες μέρες όμως και ειδικότερα η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 13 Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες για την περαιτέρω εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού ανατολικά του Ευφράτη.
Τραμπ: Πήραμε «πολύ κακούς τζιχαντιστές» από τους Κούρδους
Ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί το δικό του ρυθμό. Επανέλαβε τις επικρίσεις του προς τα κράτη της Ευρώπης διότι δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους που είχαν πάει στη Συρία για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων.
«Κάναμε μεγάλη χάρη σε πολλές χώρες, που δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», τόνισε ο Τραμπ.
Τον πρώτο νεκρό Τούρκο στρατιώτη ανακοίνωσε η Αγκυρα
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προειδοποίησε ακόμη πως αν οποιοδήποτε από τα μέλη του ΙΚ απελευθερώνοταν ή αποδρούσε, «θα διέφευγε στην Ευρώπη».
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας πρώτος τούρκος στρατιωτικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία, όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση την Τετάρτη.
Ο στρατιωτικός «έπεσε μάρτυρας την [Πέμπτη] 10η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον των τρομοκρατών της [οργάνωσης] ΜΠΛ στη ζώνη της επιχείρησης ” Πηγή Ειρήνης”», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, μεταδίδει το ΑΠΕ.