H ΕΕ κατάφερε χθες μετά βασάνων και κόπων να συμφωνήσει σ’ έναν τρόπο αντίδρασης έναντι της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της να υπόσχονται ότι θα αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα, αλλά να μην επιβάλουν πλήρες πανευρωπαϊκό εμπάργκο.
Παράλληλα καταδίκασαν τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία και τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητές της ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Χρειάστηκε, όμως, προηγουμένως να αρθούν οι ενστάσεις της Βρετανίας, που επιζητούσε μια ηπιότερη διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν προς απογοήτευση της απερχόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και του διαδόχου της, Χοσέπ Μπορέλ.
Όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ υποστήριξαν μια σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ να επισημαίνει ότι «το ανακοινωθέν θα είναι άχρηστο χωρίς καταδίκη». Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξεπλάγησαν που το συχνά διαιρεμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε μια κάποια κοινή γραμμή και συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη «δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις έναντι της πολιτικής εξαγωγών όπλων στην Τουρκία». Ο ΥΠ ΕΞ της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο επεσήμανε ότι «αφήσαμε στα κράτη μέλη τη δέσμευση να το κάνουν γιατί δεν μπορεί να γίνει [πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων] με άμεση ισχύ».
Οι αποφάσεις έχουν ισχύ ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Διπλωμάτες επεσήμαναν, σύμφωνα με το Politico, ότι οι χθεσινές αποφάσεις των Ευρωπαίων ΥΠ ΕΞ αναμένεται να έχουν την ίδια επίπτωση που θα είχε ένα επίσημο πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων. Τα κράτη μέλη δεν θα πωλούν πλέον οπλικά συστήματα στην Τουρκία και δεν θα υπάρχει ανάγκη για μακροχρόνιες τεχνικές συναντήσεις σε επίπεδο ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ ένα τέτοιο εμπάργκο. Ήδη ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουδία προχώρησαν ήδη σε αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.
Πρόκειται για μια κίνηση που συνιστά έμμεση απάντηση στην κριτική που ασκείται στην ΕΕ ότι δεν διαθέτει δυνατούς μοχλούς πίεσης στην Τουρκία λόγω της συμφωνίας για το προσφυγικό και ότι δεν δεν διαθέτει ικανή στρατιωτική ισχύ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, όπως έγραψε σε μια ανάρτησή του στο Twitter o Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ σημειώνοντας ότι «η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία και η επίθεση της Τουρκίας απέδειξαν γι’ άλλη μια φορά την γεωπολιτική αδυναμία της Ευρώπης» με την Τουρκία και τη Ρωσία να «αποφασίζουν για τη δική μας ασφάλεια». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας και τη χάραξη κοινής γραμμής έναντι της Άγκιυρας στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Η Ιταλία ζητά να αφαιρεθεί η διοργάνωση του τελικού του Champions League από την Τουρκία
Την ίδια ώρα οι πιέσεις από ευρωπαϊκής πλευράς στην Τουρκία συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα, με τον Ιταλό υπουργό Αθλητισμού, Βιτσέντσο Σπανταφόρα, να ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, να εξετάσει το ενδεχόμενο να μη διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο ο τελικός του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα «από τις σοβαρότατες βιαιοπραγίες κατά του αμάχου κουρδικού πληθυσμού και την επέμβαση της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας».