Απώλειες 6,6 δισ. ευρώ μόνο φέτος κινδυνεύουν να έχουν οι επιχειρήσεις κοινής αφέλειας από μη αποτελεσματικά και ρυπογόνα εργοστάσια, σύμφωνα με έρευνα που τιτλοφορείται Apocoalypse Now.
Ενώ, τέσσερις στους πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή αλλιώς το 79%, στην ΕΕ είναι οικονομικά ασύμφοροι σύμφωνα με έρευνα του think tank, Carbon Tracker, που εστιάζει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις χρηματαγορές.
Η ίδια έρευνα στήνει δε σε φορείς χάραξης πολιτικής και επενδυτές ότι πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένες για την ολοκληρωτική κατάργηση του άνθρακα έως το 2030.
Πολύ σημαντικό δε είναι το εύρημα της μελέτης ότι η βιομηχανία άνθρακα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την πιο προσιτή αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και το φθηνότερο φυσικό αέριο.
Ο συνδυασμός των αυστηρών κανονισμών για τη ρύπανση, οι μειούμενες τιμές της ανανεώσιμης ενέργειας και η αύξηση στις τιμές άνθρακα, καθιστούν την ενέργεια από άνθρακα ολοένα και πιο ασύμφορη.
Το 2017, το 46% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ήταν ζημιογόνο, ενώ τώρα το ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 79%.
Η ΔΕΗ στην τριάδα των εταιρειών με τις μεγαλύτερες ζημιές.
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ζημιά για φέτος – 975 εκατ. ευρώ ή 6% της αγοραίας αξίας της, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο ενεργειακός όμιλος της κεντρικής Ευρώπης EPH, που έχει περιουσιακά στοιχεία κυρίως σε Γερμανία και Τσεχία, μπορεί να χάσει 613 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές της ΔΕΗ ίσως ανέλθουν σε 596 εκατ. ευρώ
Συνολικά οι μονάδες παραγωγής λιγνίτη και λιθάνθρακα στη Γερμανία θα μπορούσαν να χάσουν 1,9 δισ. ευρώ, ωστόσο η χώρα έχει προγραμματίσει με ορίζοντα το 2038 την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, επισημαίνει η Έκθεση, η οποία παροτρύνει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην πλήρη απανθρακοποίηση μέσα σε μια δεκαετία.
Η Ισπανία και Τσέχικη Δημοκρατία, που δεν έχουν ορίσει ημερομηνία σταδιακής κατάργησης της παραγωγής από άνθρακα θα επιβαρυνθούν με ζημιές ύψους 922 εκατ. ευρώ και 899 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει προθεσμία το 2025 θα ζημιωθεί με 732 εκατ. ευρώ.
Tα κερδοφόρια εργοστάσια
Κερδοφόρα, σύμφωνα με την Έκθεση, παραμένουν εργοστάσια της Πολωνίας που λαμβάνουν σχετικά υψηλές επιδοτήσεις, αποτελεσματικές μονάδες στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και μονάδες στην Ιταλία, την Τσεχία και τη Σλοβενία που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές χονδρικής.
Η Έκθεση τάσσεται κατά της αποζημίωσης των επιχειρήσεων για την σταδιακή απόσυρση μονάδων τους και εκφράζει άμεσα την διαφωνία της με το αίτημα της RWE για αποζημίωση ύψους 19 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει σταθμούς παραγωγής συνολικής ισχύος 16 GW έως το 2038, υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες αυτές είναι «άνευ αξίας χωρίς δραματική αλλαγή στο ενεργειακό συγκρότημα».
Το Carbon Tracker προτείνει τα κράτη να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν το δάνειο από τις πωλήσεις ισχύος.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλάβουν το τοπικό εργατικό δυναμικό για την κατασκευή ΑΠΕ και να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των κερδών για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.