Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έφθασε στη Συρία σήμερα για να επιδώσει στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ένα “ισχυρό μήνυμα” περί του ότι χρειάζεται να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον διαδηλωτών.
Η Τουρκία, η οποία είχε στενές σχέσεις με τον Άσαντ, μοιάζει όλο και περισσότερο θορυβημένη από τον κλιμακούμενο απολογισμό των νεκρών στη Συρία και επιδιώκει να τον πιέσει να δώσει ένα τέλος στη βία, από την οποία σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.600 πολίτες.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από το Νταβούτογλου να ενισχύσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον η Δαμασκός να διατάξει αμέσως να επιστρέψουν οι στρατιώτες στα στρατόπεδα και να απελευθερώσει τους κρατούμενους αντικαθεστωτικούς.
Όμως ένας σύμβουλος του Άσαντ είπε το σαββατοκύριακο ότι η Συρία δεν θα αποδεχθεί ανάμιξη στα εσωτερικά της κι επέκρινε την Άγκυρα διότι, όπως είπε, αγνοεί το ρόλο ενόπλων οργανώσεων τις οποίες η Δαμασκός κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές.
“Αν ο Νταβούτογλου έρχεται στη Συρία για να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα, τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικές κουβέντες όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας”, δήλωσε ο Μπουτάινα Σαάμπαν.
Το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό Ανατολή μετέδωσε πως το Νταβούτογλου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας και ο τούρκος πρεσβευτής.
Οι διαδηλώσεις εναντίον της διακυβέρνησης του Άσαντ, που κρατάει 11 χρόνια, διαρκούν σχεδόν πέντε μήνες και είχαν έμπνευση τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο που ανέτρεψαν τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Τυνησίας νωρίτερα εφέτος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Άσαντ έστειλε στρατεύματα και άρματα μάχης για να πατάξουν τις διαδηλώσεις στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυσαν μια παρόμοια επίθεση την Κυριακή εναντίον της ανατολικής πόλης Ντέιρ αλ Ζορ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε την εξέγερση στη Συρία ως “εσωτερικό” θέμα για την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα 850 χιλιομέτρων.
Τον Ιούνιο, αφού πάνω από 10.000 σύροι πολίτες είχαν προσφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του στρατού και των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Ερντογάν είχε πει πως οι δολοφονίες σύρων αμάχων αποτελούν πράξεις βαρβαρότητας.
Οι συριακές αρχές λένε ότι ένοπλες οργανώσεις έχουν σκοτώσει 500 στρατιώτες και αστυνομικούς μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης τον Μάρτιο.
Έξι πολίτες έγινε νωρίτερα σήμερα γνωστό πως σκοτώθηκαν χθες στη χώρα — δύο στην περιοχή Ιντλέμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στην Τουρκία, δύο στη Χάμα, στο βορρά, και δύο στη Ντέιρ αλ Ζορ, στα ανατολικά, από επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.