Ξέμειναν από… ρευστό
Αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται ο ΟΗΕ, που αναγκάστηκε να κλείσει ακόμη και τις κυλιόμενες σκάλες προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά έξοδά του!
Ο ΟΗΕ χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να μην καταρρεύσει οικονομικά, όπως είχε προειδοποιήσει ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες τον περασμένο μήνα, αλλά πολλές χώρες δεν έχουν καταβάλει ακόμη το μερίδιο που τους αναλογεί στον Οργανισμό με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοί του να προσπαθούν να κόψουν όπου μπορούν τα «περιττά» έξοδα και να κάνουν οικονομία ακόμη και στο ηλεκτρικό ρεύμα, εξ’ ου και η απόφαση να σταματήσουν να λειτουργούν οι κυλιόμενες σκάλες!
Η είδηση για το λουκέτο στις κυλιόμενες σκάλες στον ΟΗΕ έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Xinhua.
Και δεν είναι το μοναδικό μέτρο που λαμβάνουν. Στα κεντρικά του ΟΗΕ στο East River της Νέας Υόρκης αλλά και στη Γενεύη περιόρισαν τη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και των κλιματιστικών, ενώ απαγορεύτηκαν τα μη αναγκαία ταξίδια του προσωπικού.
Από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ μόνον 134 έχουν καταβάλει φέτος τις συνδρομές τους, με αποτέλέσμα να εμφανιστεί μια τρύπα 1,18 δισ. δολαρίων στα ταμεία του Οργανισμού. Μεταξύ των «κακοπληρωτών» περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, η Βραζιλία, το Ιράν, το Ισραήλ και η Αργεντινή.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ ξεμένει από ρευστό περί τα τέλη του έτους, αλλά το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα κράτη πληρώνουν ολοένα και πιο αργά, ενώ οι ΗΠΑ χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από περασμένα χρόνια. Αναλυτές, όπως ο Ρίτσαρντ Γκάουαν της δεξαμενής σκέψης Crisis Group σημειώνουν, πάντως, ότι ο ΟΗΕ δεν κινδυνεύει με φαλιμέντο, απλώς αντιμετωπίζει ένα οξύ πρόβλημα ρευστότητας…
Ο ΟΗΕ εξοικονομεί 14.000 δολάρια ετησίως κλείνοντας τις κυλιόμενες σκάλες
Το πρόβλημα όμως είναι ορατό, όπως και ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας στον ΟΗΕ. Κλείνοντας τις κυλιόμενες σκάλες εξοικονομεί 14.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή 38 δολάρια τη μέρα, αλλά η ταλαιπωρία είναι αρκετή για το προσωπικό του και κυρίως τους εκπροσώπους του Τύπου, τα γραφεία των οποίων στον Οργανισμό βρίσκονται στους κάτω ορόφους. Οι δημοσιογράφοι υποχρεώνονται τώρα να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες ή να περιμένουν στην ουρά για τους ανελκυστήρες. Εξ’ ου και θέτουν συχνά το θέμα στις συνεντεύξεις Τύπου του Γκουτέρες.
Ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντούτζαριτς προσπαθεί να αντιμετωπίσει με χιούμορ τις ερωτήσεις. «Γιατί χρησιμοποιούνται οι κυλιόμενες σκάλες στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη;» τον ρωτούν. «Δεν ξέρω, είμαι ειδικός μόνον στις βορειοαμερικανικές κυλιόμενες σκάλες», απαντά. Κάποιοι προτείνουν άλλα «δραστικά» μέτρα, όπως τη χρήση προβάτων για το κούρεμα του γκαζόν στον περίγυρο του κτιρίου του Οργανισμού. «Ίσως να πρέπει ο ΟΗΕ να ζητήσει τη βοήθεια της Νέας Ζηλανδίας εν προκειμένω», απαντά εκείνος.
Αλλά τέτοιες λύσεις προφανώς δεν βοηθούν. Κι οι κυλιόμενες σκάλες θα παραμείνουν, όπως φαίνεται, ακινητοποιημένες μέχρι τα κράτη-οφειλέτες να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν…