Τη διαβεβαίωση ότι η Αργεντινή θα αποπληρώσει το δάνειο που της χορηγήθηκε χωρίς να πάρει νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η χώρα πλήττεται από ύφεση και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν προτίθεται να λάβει νέα μέτρα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπους ο Φερνάντες απευθυνόμενος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε «Έχουμε καταρτίσει (…) σχέδιο που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις της Αργεντινής προς εσάς και τους άλλους πιστωτές».
Όμως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς η κατάσταση έχει τεράστια πολυπλοκότητα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής, η χώρα του οποίου είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει από το 2001.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, συζητήσαμε για την οικονομία της Αργεντινής και το όραμά του για [την αντιμετώπιση] των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα», πρόσθεσε.
«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον ανοικτό διάλογο προς το συμφέρον του λαού της Αργεντινής», καταλήγει το κείμενο.
Το δάνειο της Αργεντινής
Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το τριετές δάνειο συνολικού ύψους 57 δισ. η χορήγηση του οποίου στην Αργεντινή εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018 από το ΔΝΤ.
Όμως το Μπουένος Άιρες ζήτησε επίσημα στα τέλη του Αυγούστου πολυετή αναδιάρθρωση της οφειλής του, με αποτέλεσμα να παγώσει η εκταμίευση νέας δόσης του δανείου.
Η κυβέρνηση Φερνάντες
Ο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός πολιτικός, κέρδισε στα τέλη Οκτωβρίου τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, επικρατώντας του απερχόμενου δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.
Το χρέος της Αργεντινής αυξήθηκε από το 52,6% του ΑΕΠ όταν αναλάμβανε την εξουσία ο Μάκρι το 2015 σε επίπεδο πάνω από το 80% φέτος, κατά επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνιο. Ωστόσο οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι στην πραγματικότητα είναι ακόμη πιο υψηλό.
Ο Μάκρι ολοκληρώνει τη θητεία του εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η Αργεντινή από το 2001. Σε ύφεση επί έναν χρόνο και πλέον, η χώρα δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό (37,7% τον Σεπτέμβριο), το ογκώδες χρέος του δημοσίου και την επιταχυνόμενη εξάπλωση της φτώχειας, που πλήττει πάνω από τον έναν πολίτη στους τρεις (35,4%).