Το πρώτο «ραβασάκι» από την τρόικα αναμένει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέντρο Πάσος Κοέλιο για την πρόοδο της οικονομίας με σκοπό λάβει την πρώτη δόση του δανείου των 78 δισ. ευρώ.
Η έκθεση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή ενώ αν και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου αναμένεται να δοθεί, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο υπουργός Οικονομικών καλείται να πάρει δύσκολες και «μαρτυρικές» για το λαό αποφάσεις για την διαχείριση του χρέους ενώ μέχρι στιγμής έχει αναγγείλει στους μισθωτούς ότι θα λάβουν το 50% του δώρου Χριστουγέννων.
Το πρόγραμμα της χώρας προβλέπει από την έκτακτη φορολόγηση εισοδημάτων να αντληθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ και επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών. Ακόμα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την πρώτη ιδιωτικοποίηση δημοσίου οργανισμού που έχει εξαγγελθεί και αφορά την επιχείρηση ηλεκτρισμού EDP.
Όμως η μαύρη τρύπα του ελλείμματος προσεγγίζει πλέον το 9% του ΑΕΠ και δύσκολα θα περιοριστεί κάτω από το 6% που είναι ο στόχος για το 2011.
Η συγκυρία είναι αρνητική για τον επιπλέον λόγο ότι οι διεθνείς χρηματαγορές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστες, προεξοφλώντας ότι η Λισαβόνα θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στο δρόμο της αναδιάρθρωσης χρέους όπως η Ελλάδα. Το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές του μήνα διατέθηκαν έντοκα γραμμάτια τριμήνου με επιτόκιο 4,96% ενώ χθες η Ελλάδα πούλησε εξάμηνα γραμμάτια με επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο (4,85%).
Ο Κοέλιο υπερθεματίζει σε διαβεβαιώσεις για την πορεία της οικονομίας επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τους στόχους του μνημονίου». Όμως τα στατιστικά δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία του. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% στο τέλος της χρονιάς αντί του μετριοπαθέστερου 2% που είχε εκτιμηθεί τους προηγούμενους μήνες. Ακόμα και με βάση τις (επισφαλείς) προβλέψεις της κυβέρνησης η Πορτογαλία θα βρεθεί και το 2012 σε ύφεση κοντά στο 2%.
Αλλωστε όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της EDP Αντόνιο Μέξια «υπάρχουν πολλοί οικονομικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το περιβάλλον γύρω από τις οικονομίες της ευρωζώνης αλλά δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνήσεων».