Φως αρχίζει να φαίνεται στο τούνελ της κυπριακής οικονομίας αλλά και του ταραχώδους πολιτικού σκηνικού που προηγήθηκε καθώς στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους ηγέτες των τριών κυριοτέρων συντεχνιών της Κύπρου κατέληξε σε συμφωνία επί του πακέτου μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, που αναμένεται να σταλεί στη Βουλή αργότερα εντός της ημέρας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για εξορθολογισμό των δημοσίων σχεδίων συνταξιοδότησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την άμεση ένταξη των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου.
Στόχος είναι να απομείνει ένα μόνο συνταξιοδοτικό Ταμείο, από το οποίο θα συνταξιοδοτούνται όλοι με τα ίδια κριτήρια, ενώ οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους για τη συνταξιοδότησή τους, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.
Ωστόσο, η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλα Παπαδόπουλο.
Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε υπήρξε υπαναχώρηση από τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι ηγέτες των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να ψηφισθεί από τη Βουλή αν δεν τροποποιηθεί.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπέκυψε στις πιέσεις των συντεχνιών και τον επέκρινε για έλλειψη βούλησης.
«Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι οι αφέντες της οικονομίας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στους ηγέτες των συντεχνιών, τις οποίες κατηγόρησε ότι οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή.
Οι επικρίσεις του κ. Παπαδόπουλου αφορούν την απάλειψη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τα κόμματα για υπολογισμό της σύνταξης με βάση το μέσο όρο των μισθών των τελευταίων 30 μηνών αντί του τελευταίου μισθού και τη μείωση της συνεισφοράς των εργαζομένων για αντιμετώπιση της κρίσης από 4% σε 3% για τρία χρόνια ή όσο χρειαστεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τις επικρίσεις του κ. Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι το πακέτο που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει την πλειονότητα των μέτρων, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τα κόμματα και αντιμετωπίζει και διαρθρωτικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να εξασφαλίσει έγκριση των μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας άρχισε επαφές με τα κόμματα ΕΔΕΚ και Δημοκρατικός Συναγερμός.