Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 6,4 βαθμών Ρίχτερ στην Αλβανία, ανέβηκε στη διάρκεια της νύχτας στους 39.
Τα ξημερώματα, βρέθηκαν νεκρά τρία μέλη μιας οικογένειας: ένα ζευγάρι και η κόρη τους, με τους φόβους για να μεγαλώσει ο αριθμός των θυμάτων να εντείνεται, όσο περνούν οι ώρες και δεν έχουν απεγκλωβιστεί όσοι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 20 (τουλάχιστον 685 οι τραυματίες), με τα σωστικά συνεργεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με 2 ομάδες της ΕΜΑΚ) να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα.
Χιλιάδες κάτοικοι πρόλαβαν και βγήκαν από τα σπίτια τους πριν τα 6,4 Ρίχτερ, από έναν προειδοποιητικό σεισμό 4,4 Ρίχτερ, που έγινε μία ώρα νωρίτερα και που λειτούργησε ανέλπιστα ως σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους.
Υπάρχουν ωστόσο και ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Μεταξύ αυτών ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος στεκόταν χθες πάνω από τα ερείπια της κατοικίας που έμενε. Αυτός πρόλαβε να βγει από εκεί την ώρα του σεισμού, όχι όμως και η γυναίκα του και το παιδί του που ακόμη αγνοούνται, όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ.
Στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της περιοχής, η οικογένεια Τοροτσίνο, μένει πλέον σε σκηνές. Η τετραμελής οικογένεια ζούσε στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε. Πρόλαβαν και βγήκαν στον αρχικό σεισμό, αλλά κάποιοι γείτονές τους δεν τα έχουν καταφέρει.
«Είμαστε σε σοκ. Τα παιδιά μας ακόμη τρέμουν. Εγώ και ο άντρας μου τα πήραμε και τρέξαμε προς την πόρτα, αλλά από την δόνηση είχε κλείσει από μία ντουλάπα που μετακινήθηκε. Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο και είδαμε να πέφτει στο πάτωμα η δεξαμενή νερού και να σπάει στο δωμάτιό μας. Καταφέραμε να βγούμε έξω και λίγα λεπτά μετά κατέρρευσε το κτίριο», είπε η Ιμπίγε Τοροτσίνι στην DW.
Ο Κλέβις Τότσι πρόσθεσε: «Εμείς καταφέραμε να βγούμε, την ώρα που έτρεμε η γη. Πολλοί γείτονές μου όμως δεν πρόλαβαν να βγουν έγκαιρα και προσευχόμαστε να είναι καλά».
Μία άλλη κάτοικος του Θουμάνε, η 48χρονη Μαριάνα Γκιόκα, κοιμόταν την ώρα του σεισμού, στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στον 4ο όροφο. «Η οροφή έπεσε πάνω στα κεφάλια μας και ακόμη δεν έχω καταλάβει πως καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από εκεί μέσα. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι με άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η 3χρονη ανιψιά της, όπως γράφει η Thenewdaily.
300 οι μετασεισμοί, δύο σε διάστημα ενός λεπτού!
Εν τω μεταξύ, οι μετασεισμοί δεν λένε να σταματήσουν, με τους κατοίκους του Δυρραχίου να τρέμουν για έναν νέο ισχυρότατο σεισμό. Συνολικά μετά τον σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί πάνω από 300 μετασεισμοί, με αρκετούς να είναι πολύ ισχυροί. Χθες μόνο, στη διάρκεια της νύχτας, έγιναν τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Αρχικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ο πρώτος, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, ακολούθησαν άλλοι δύο με διαφορά ενός λεπτού και μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, το απόγευμα, είχε σημειωθεί άλλος ένας, ακόμη μεγαλύτερος, μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Το έδαφος ανυψώθηκε 8,4 εκατοστά
Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της Τρίτης, το έδαφος σε περιοχή κοντά στο Δυρράχιο, υψώθηκε κατά 8,4 εκατοστά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δείγμα της σφοδρότητας του σεισμού.
«Το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του χθεσινού σεισμού Μ6.4 στο Δυρράχιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit), από μελέτη των ερευνητών Β.Τσιρώνη (ΕΚΠΑ) και Α.Γκανά (ΕΑΑ). Διακρίνονται 3 κροσσοί με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ όπως και το σεισμικό ρήγμα. Παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 cm στο Hamallaj (15κμ ΒΑ του Δυρραχίου)», ανέφερε σε ανάρτησή του το Αστεροσκοπείο, στα σόσιαλ.
Την ίδια ώρα, πάνω από 2.000 άτομα παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και κοιμούνται είτε στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός σε ανοιχτούς χώρους, είτε σε αυτοκίνητα. Όσοι έχουν συγγενικά πρόσωπα που τα σπίτια τους δεν υπέστησαν ζημιές, φιλοξενούν κόσμο.
Ο Εντι Ράμα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός, λέγοντας στα ΜΜΕ πως δεν θα επιτρέψει να περάσουν οι άστεγοι τον χειμώνα σε τέντες και πως μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου «να τα περάσουν κάτω από μια στέγη».
Μάλιστα, η κυβέρνηση άνοιξε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-albania) στην οποία κόσμος μπορεί να κάνει οικονομικές δωρεές για να ενισχύσει τους πληγέντες, ή ακόμη δωρεές με ρουχισμό και τρόφιμα.
Οι αρχές της Αλβανίας, βλέποντας πως είναι δύσκολο και χρονοβόρο να στήσουν σκηνές για όλο τον κόσμο που δεν μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του, πρότεινε να πάνε σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στο παραλιακό δίκτυο της πόλης. Ο υπουργός Τουρισμού, Μπέλντι Κλόσι, ανέφερε πως σύντομα το ένα καμπ θα κλείσει, με λεωφορεία να περιμένουν κατοίκους να επιβιβαστούν και να πάνε σε ξενοδοχεία και καταφύγια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κάτοικοι αρνούνται να πάνε, καθώς αυτά βρίσκονται κοντά στην παραλία κι εκεί είναι το επίκεντρο των σεισμών. Ενα από αυτά εξάλλου, κατέρρευσε, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του.
«Τα ξενοδοχεία είναι κοντά στην ακτή και δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει πάλι ένας δυνατός σεισμός», είπε ο 35χρονος Ντάσιμιρ, την ώρα που εθελοντές πρόσφεραν κουβέρτες και νερό στους άστεγους. Ο αριθμός τους ωστόσο είναι μεγάλος και οι τέντες έχουν ήδη γεμίσει, κάτι που ανάγκασε κάποιους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να πάνε σε καταφύγια, καθώς δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο για να πάρουν μια σκηνή.
Συγκλονιστικές οι προσπάθειες των ΕΜΑΚ στην Αλβανία
Τα σωστικά συνεργία από 14 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ρουμανία Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία, Τουρκία και Τσεχία συμμετέχουν επίσης), συνέχιζαν να ψάχνουν στα κατεδαφισμένα κτίρια για τυχόν επιζώντες.